Ingredience
2 burgery z britského mletého hovězího masa “Our best ever” M&S
2 pšeničné burger briošky M&S
1 červená a 1 žlutá paprika
1 velká červená cibule
6 plátků neuzené anglické slaniny
2 plátky chedaru
hrst rukoly
hrst ledového salátu
různé druhy majonéz – brown majonéza a Creamy burger majonéza M&S
půlka okurky
sůl, hrubý pepřPříloha burgeru:
hranolkyMarinovaná cibule a okurka:
6 lžic vinného octa
1 polévková lžíce cukru
1 polévková lžíce soli
1 hrnek teplé vody
pár kuliček semínek hořčice
Postup
- Nejprve si připravíme marinovanou cibuli a okurku – suroviny nakrájíme na střední kolečka. Všechny ingredience na marinovací nálev smícháme, poté do něj vložíme pokrájená kolečka a celou směs přendáme do hermeticky uzavíratelné nádoby. Necháme minimálně 1 hodinu odležet v lednici. Pokud si cibuli a okurku naložíme den dopředu, bude chuťově výraznější a dodá burgeru mnohem svěžejší podobu.
- Očištěnou papriku nakrájíme na střední proužky a orestujeme ji na olivovém oleji pěkně do změknutí, můžeme lehce zakápnout balsamikem a nechat pomalu dojít na pánvi.
- Skvělá chuť hamburgeru by měla být postavena především na skvělých omáčkách a majonézách. Selekce M&S nabízí širokou škálu chutí. Já pro tento recept vybral osvědčenou “Creamy burger mayo”, která je vytvořena na bázi rajčat a nakládaných okurek. Pokud si chcete udělat nějakou další, doporučuji smíchat vaši oblíbenou majonézu s “Brown sauce” neboli hnědou omáčkou s melasou, datlemi a kořením od M&S. Věřte mi, že s ní určitě zabodujete.
- Troubu si předehřejeme na střední stupeň. Masová placka by měla mít pokojovou teplotu, aby maso nedostalo šok poté, co půjde na gril nebo pánev. Maso ještě těsně před grilováním nebo smažením lehce osolíme a opepříme. Jakmile máme dostatečně gril rozehřátý, umístíme na něj masovou placku a zvolíme oblíbený proces grilování nebo smažení. Burgery můžeme mírně přitlačit a nechat do poloviny propéct bez otáčení. Díky přitlačení ze začátku se vám maso „nevyboulí“ a „nezkroutí“, takže pak už není nutné ho nikterak tvarovat. Teplota a čas grilování závisí i na tom, na čem burgery grilujeme. Obecně ale platí zhruba 3-5 minut z každé strany. Ke konci opékání položíme k rozpečení navrch burgeru plátky chedaru a maso takto necháme cca 1 minutu odpočinout.
- Zatímco co nám burgery odpočívají, nahřejeme si (na grilu nebo v troubě) rozkrojené bulky a opečeme si plátky slaniny do křupava.
- Jakmile budeme mít vše připraveno, začneme burger kompletovat. Bulky potřeme jednou z vybraných majonéz, poté na spodní část umístíme opečené papriky, směs ledového salátu, rukoly, marinované okurky a doprostřed dáme hotovou masovou placku s rozteklým chedarem, na níž umístíme křupavou slaninu, marinovanou červenou cibuli, trošku rukoly a vrchní díl bulky, kterou opět potřeme jednou z vybraných majonéz.
- Ke každému burgeru patří neodmyslitelně hranolky nebo pečená či grilovaná zelenina. Co si vyberete, nechám na každém z vás. Pokud si raději k burgeru dáte víno než pivo, věřte mi, že Etna Rosso 2017 vám velice mile propojí chutě kvalitního hovězího masa s nasládlými paprikami, lehce kořeněnou majonézou a kyselými elementy marinované cibule a okurky.
- Wine pairing: ETNA Rosso, Nicosia, DOC, 2017.
- Přeji vám dobrou chuť.
- Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.