Ingredience
- 150 g červená čočka půlená
- 150 g zelená čočka
- 1 ks červené cibule
- 2 natě jarní cibulky
- 1 kus řapíkatého celeru
- 1 kus malé cukety
- 50 g rajčat Santini
- 70 g sušených nakládaných rajčat v olivovém oleji
- 600 g loupaných rajčat v rajčatové šťávě
- 200 ml červeného vína Nero d’ Avola
- 500 ml zeleninového vývaru
- 400 g (6 ks) vepřových klobásek s mletým fenyklem a česnekem
- pár snítků čerstvé bazalky
- 140 g malých nových brambor
- pár snítků čerstvého koriandru
- mletá semínka koriandru
- hrst rukoly
- olivový olej extra virgine
- 1 limeta
- 1 citron
Postup
- Smícháme si čočku a pořádně ji propláchneme ve vodě. Namáčet dopředu ji nemusíte.
- Nakrájíme si najemno červenou cibuli společně s jarní cibulkou a restujeme ve velké hluboké pánvi. Jakmile začne cibulka chytat barvu, přihodíme čočku do pánve a mícháme. Poté hned vlijeme do pánve červené suché víno (nejlépe Nero d’ Avola) a necháme ho za neustálého míchání vypařit. Jako další vlijeme vývar a necháme pomalu pod poklicí dusit přibližně 10 minut za neustálého míchání.
- Po 12 minutách přidáme do čočky plechovku loupaných rajčat a pomaličku vaříme za občasného míchání zhruba 20 minut.
- Na pánvi si zprudka orestujeme na olivovém oleji cuketu nakrájenou na kostičky a řapíkatý celer. Restujeme max. 3 minuty.
- Čočku, kterou jsme neustále míchali, stáhneme z plamene a vložíme do ní čerstvou nakrájenou bazalku a dle libosti mletá semínka koriandru. Rovněž tam přidáme na jemné plátky nakrájená sušená rajčata. Osolíme a opepříme vše podle chuti a necháme chvilku odležet. Do směsi vložíme orestovaný řapíkatý celer s cuketou, opět zamícháme a necháme lehce vychladnout. Poté do směsi vlijeme vymačkanou limetu a citron s jednou polévkovou lžící olivového oleje extra virgine a promícháme.
- Na pánvi smažíme cca 15 minut na mírném ohni dozlatova vepřové klobásky za občasného otočení.
- V malém hrnci si uvaříme malé nové brambory (nezapomeňte osolit). Vaříme je zhruba 5 minut a poté brambory zcedíme a můžeme je přidat do pánve ke klobáskám, hezky se dodělají.
- Jakmile máme čočku lehce vychlazenou, můžeme servírovat. Na talíř si libovolně naskládáme osmažené klobásky s čočkou a brambory, můžete přidat i čerstvá rajčátka a rukolu. Čočku dozdobíme čerstvým koriandrem a je to hotovo. Ovšem nezapomeňte si k tomu dát červené víno Nero D ‘Avola- Corte Ibla, které chutná po švestkách a ostružinách a které zrálo 12 měsíců na sudu, což z něj dělá velice plné a strukturované víno. V kombinaci s čočkou a vepřovými klobáskami - salsicciou je neodolatelné, jako celá Sicílie. Přeji Vám dobrou chuť.
- Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.