Francouzská cibulačka podle FoodMillBlog

Francouzská cibulačka je perfektní polévka, která Vás hlavně na podzimní a zimní období dokonale zahřeje. Pochází původně z francouzského velkoměsta Paříž a je známá jako „Soupe à l’oignon gratinée“. V Paříži byla oblíbena za zimních měsíců, jako polévka na zahřátí. Dnes se stala velice slavnou a populární po celé Evropě a je jednou z polévek, které se často vaří, hlavně kvůli její rychlé a jednoduché přípravě. Nesmíte podcenit jednotlivé kroky tak, aby získala svou typickou silno - sladkou chuť s křupavým toastem a gratinovaným sýrem. U této polévky platí, že musíte použít dobré bílé víno, nejlépe odrůdy Chardonnay. Polévku párujeme s velice minerálním a křupavým Petit Chablis, které nám propojí chuť sladké cibulačky s dochutí jablek a zralého citronu. Vyzkoušejte celou tuto kombinaci se mnou, věřím že budete spokojeni.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

50 minut

Ingredience

  • 600 g bílé cibule 

    200 g másla

    600 ml silného vývaru (nejlépe hovězího) 

    250 ml vody 

    300 ml francouzského Chardonnay 

    měkký pšeničný chléb (toustový chléb)

    čerstvý tymián  

    nastrouhaný sýr English Cheddar 

    nastrouhaný sýr Truffle Gouda (lanýžová gouda ) 

    trochu čerstvé pažitky na zdobení 

    hrubý černý pepř, sůl a muškátový oříšek 

    olivový olej

     

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Oloupanou cibuli si nakrájíme na stejné proužky a ve velkém hrnci rozpustíme máslo. Cibuli začneme pomalinku a lehce restovat. Čím pomaleji, tím lépe. Cibuli jsem restoval cca 40 minut.
  2. Jakmile se začne cibule lehce připalovat a hnědnout, přidáme čerstvé snítky tymiánu, 300 ml Chardonnay a neustále mícháme. Po vypaření alkoholu z vína, přilijeme hovězí vývar, stáhneme plamen na minimum a necháme pomalu vařit. Nezapomeňte polévku osolit a opepřit čerstvým, hrubým pepřem a dochutit muškátovým oříškem. V okamžiku, kdy máme polévku převařenou, vytáhneme snítky tymiánu.
  3. Mezitím si připravíme tousty, které stačí lehce pokapat olivovým olejem a opepřit. Dáme je trochu zapéct do trouby a po chvilce posypeme strouhaným sýrem. Až je sýr pěkně zapečený, můžeme servírovat. Pro milovníky zvláštních chutí doporučuji vyzkoušet lanýžovou goudu.
  4. Cibulačku servírujeme horkou se zapečenými tousty, posypanými čerstvou pažitkou. Na zdobení můžeme ještě použít čerstvé snítky tymiánu.
  5. Wine pairing: Petit Chablis, Appelation Petit Chablis Contrólée, Bourgogne, Francie, 2017. Nezapomeňte si k naší polévce otevřít láhev minerálního Petit Chablis, které bylo vyrobeno z hroznů Chardonnay z regionu Bourgogne ve Francii, kde má svoje nejlepší podmínky pro pěstování. Toto lehké víno příjemně doplní chuť cibulačky.
  6. Přeji vám dobrou chuť. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments