Fenyklový krém s bruschettou a pečeným fenyklem od FoodMILLBlog

Fenykl můžete mít rádi, nebo ho nenávidět… Nic mezi tímto pocitem neexistuje. Zkuste jej. Tento krém je zdravá, rychlá a hlavně nevšední polévka pro milovníky fenyklu a Středomoří. Fenykl je nejenom opravdu výborná zelenina, ale také přírodní lék, a v neposlední řadě se využívá i jako repelent. V řadě nemocí Vám vždycky pomůže právě fenykl. Zkuste si se mnou uvařit tento krém, který po ochutnání třeba zařadíte do Vašeho stabilního a zdravého jídelníčku.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

25 minut

Ingredience

  • 3 ks středně velkého fenyklu
    2 ks středních brambor
    1 ks šalotky
    300 ml zeleninového vývaru (světlá konzistence)
    100 ml vody
    plátky parmezánu
    plátek másla
    pár plátků oblíbeného pečiva (nejlepší je italská ciabatta)
    fenyklová nať na zdobení
    extra virgin olivový olej
    mořská sůl
    hrubý černý pepř
    obyč. olivový olej
    citron

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Dva fenykly si očistíme a nakrájíme na nudličky, stejně tak šalotku. Oloupanou bramboru nakrájíme na kostičky.
  2. Ve středním hrnci orestujeme na olivovém oleji šalotku a po chvilce i fenykl. Restujeme velice rychle a poté hned přidáme brambory. Zakápneme to ještě trochou olivového oleje a podlijeme vývarem a vodou. Vaříme do změknutí max. 20 minut.
  3. Zbylý fenykl nakrájíme na pravidelné proužky a orestujeme jej na olivovém oleji. Za neustálého míchání jej restujeme dozlatova.
  4. V předehřáté troubě si opečeme bruschetty pokapané extra virgin olivovým olejem a lehce opepřené čerstvým hrubým pepřem. Jakmile začínají být opečené, až lehce křupavé, troubu vypneme a vyndáme je ven. Na bruschetty pak naneseme restovaný fenykl, doplníme podle libosti plátky kvalitního parmezánu a dáme dopéct v troubě.
  5. Polévku odstavíme z plotny, ochutnáme a můžeme začít mixovat do hladkého krému. Samozřejmě krém dochutíme solí, šťávou z citronu a olivovým olejem a můžeme přidat i plátek másla.
  6. Polévku servírujeme do libovolného hlubokého talíře a vedle polévky naservírujeme křupavé bruschetty s restovaným fenyklem. Polévku a bruschetty ozdobíme natí z fenyklu. Polévku ještě lehce zakápneme citronem a extra virgin olivovým olejem.
  7. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMillBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.