Dýňové kari s lososem podle FoodMillBlog

Kari je typické indické a jihovýchodní asijské jídlo, které jsem si nesmírně zamiloval. Jelikož je tu říjen, období sklizně dýní, které na nás zpoza rohů všude vykukují, volba byla jasná. Připravit pro Vás recept kombinující jemnou chuť dýně s čerstvým a šťavnatým lososem, doplněnou o křupavou typickou asijskou zeleninu. Tento recept je vhodný i pro větší setkání v kruhu rodinném nebo s přáteli. Myslím, že všem bude chutnat. Pokud své blízké chcete překvapit nejen skvělým pokrmem ale i vínem, tak selekce vín M&S má pro Vás připravený kvalitní, suchý a perfektně šťavnatý Riesling z města Bad Dürkheim, který Vám v kombinaci s touto podzimní delikatesou moc doporučuji ochutnat.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

25 minut

Ingredience

  • 2 filety lososa Keta (cca 200 g) M&S

     

    250 g jasmínové rýže

     

    1 velká mrkev + 1 střední rajče

     

    400 g máslové dýně M&S

     

    400 ml kokosového mléka M&S

     

    30 g palmového cukru

     

    2x 45g thajský červená kari pasta M&S

     

    70 g okra

     

    60 g mladé cukety

     

    90 g čerstvý salát Pak Choi M&S

     

    trochu šarlatových fazolí M&S

     

    2 šalotky

     

    bylinky na zdobení: (čerstvý koriandr nebo thajská bazalka)

     

    smažená cibulka, čerstvé chilli a limetka

     

    do omáčky: (1 pol. rybí omáčky, 1 pol. lžíce ústřicové omáčky, 1 pol. lžíce sojové omáčky)

     

    chléb Naan s příchutí česneku se suš. koriandrem M&S

     

    olej na smažení

     

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Nejprve si uvaříme podle návodu jasmínovou rýži. Já osobně používám rýžovar a nic se mu nevyrovná. Bez námahy máte rýži jako z Bali, takže ho všem doporučuji za pár stovek domů pořídit.
  2. Máslovou dýni si nakrájíme na pravidelné kostky, které vaříme v osolené vodě do změknutí. Poté dýni scedíme a necháme pod pokličkou.
  3. Veškerou zeleninu, kterou chcete přidat do kari, očistíme a nakrájíme na libovolné kousky, šalotku nakrájíme najemno a očištěného lososa na střední kostky.
  4. Na velké wok pánvi si rozehřejeme olej a osmažíme nejprve šalotku, poté přidáme mrkev, šarlatové fazole, cuketu, okru a předvařenou dýni, velice zprudka vše restujeme, poté přidáme dvě červené kari pasty a mícháme. Jakmile se začne pasta lehce přilepovat na pánev, přidáme na kostky nakrájeného lososa a hned poté nalijeme do pánve kokosové mléko. Vše důkladně promícháme.
  5. Ve chvíli, kdy začne celá směs v kokosovém mléce probublávat, je potřeba kari dochutit. Nejprve přidáme palmový cukr, který je velice důležitý. Pokud nemáte palmový, můžete použít třtinový, poté přidáváme vždy jednu plnou polévkou lžíci od každé z těchto omáček – ústřicové, sojové a rybí. Pokud máte rádi více pikantní kari, přidejte si podle libosti čerstvé chilli a thajskou bazalku. Na závěr promícháme, a hlavně nevaříme dlouho! Kari je o čerstvé a křupavé zelenině. Celé necháme 1-2 minutky odležet a zakápneme limetkou.
  6. Servírujeme do hlubokých misek společně s rýží, kterou posypeme smaženou cibulkou. Kari ozdobíme podle libosti čerstvým koriandrem nebo thajskou bazalkou a restovaným salátem Pak Choi, který si zprudka orestujeme na pánvi. Pokud chcete být víc originální můžete tento recept servírovat i s asijským rozpečeným chlebem Naan.
  7. Wine pairing: Darting Estate Dürkheimer Riesling, Kabinet Trocken, Německo, 2017, M&S Hledáte správné víno k tomuto pikantnímu, asijskému jídlu? Za mě rozhodně doporučuji Riesling - Darting Estate z Německa, perfektně se snoubí s vyváženými asijskými chutěmi a věřím, že si ho zcela určitě zamilujete, stejně tak celý tento recept, který je především o čerstvé zelenině a paletě vůní a barev….
  8. Přeji vám dobrou chuť. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Miki Avobrtok
Hodnocení :
     

Až moc ingrediencí…