Ingredience
2 filety lososa Keta (cca 200 g) M&S
250 g jasmínové rýže
1 velká mrkev + 1 střední rajče
400 g máslové dýně M&S
400 ml kokosového mléka M&S
30 g palmového cukru
2x 45g thajský červená kari pasta M&S
70 g okra
60 g mladé cukety
90 g čerstvý salát Pak Choi M&S
trochu šarlatových fazolí M&S
2 šalotky
bylinky na zdobení: (čerstvý koriandr nebo thajská bazalka)
smažená cibulka, čerstvé chilli a limetka
do omáčky: (1 pol. rybí omáčky, 1 pol. lžíce ústřicové omáčky, 1 pol. lžíce sojové omáčky)
chléb Naan s příchutí česneku se suš. koriandrem M&S
olej na smažení
Postup
- Nejprve si uvaříme podle návodu jasmínovou rýži. Já osobně používám rýžovar a nic se mu nevyrovná. Bez námahy máte rýži jako z Bali, takže ho všem doporučuji za pár stovek domů pořídit.
- Máslovou dýni si nakrájíme na pravidelné kostky, které vaříme v osolené vodě do změknutí. Poté dýni scedíme a necháme pod pokličkou.
- Veškerou zeleninu, kterou chcete přidat do kari, očistíme a nakrájíme na libovolné kousky, šalotku nakrájíme najemno a očištěného lososa na střední kostky.
- Na velké wok pánvi si rozehřejeme olej a osmažíme nejprve šalotku, poté přidáme mrkev, šarlatové fazole, cuketu, okru a předvařenou dýni, velice zprudka vše restujeme, poté přidáme dvě červené kari pasty a mícháme. Jakmile se začne pasta lehce přilepovat na pánev, přidáme na kostky nakrájeného lososa a hned poté nalijeme do pánve kokosové mléko. Vše důkladně promícháme.
- Ve chvíli, kdy začne celá směs v kokosovém mléce probublávat, je potřeba kari dochutit. Nejprve přidáme palmový cukr, který je velice důležitý. Pokud nemáte palmový, můžete použít třtinový, poté přidáváme vždy jednu plnou polévkou lžíci od každé z těchto omáček – ústřicové, sojové a rybí. Pokud máte rádi více pikantní kari, přidejte si podle libosti čerstvé chilli a thajskou bazalku. Na závěr promícháme, a hlavně nevaříme dlouho! Kari je o čerstvé a křupavé zelenině. Celé necháme 1-2 minutky odležet a zakápneme limetkou.
- Servírujeme do hlubokých misek společně s rýží, kterou posypeme smaženou cibulkou. Kari ozdobíme podle libosti čerstvým koriandrem nebo thajskou bazalkou a restovaným salátem Pak Choi, který si zprudka orestujeme na pánvi. Pokud chcete být víc originální můžete tento recept servírovat i s asijským rozpečeným chlebem Naan.
- Wine pairing: Darting Estate Dürkheimer Riesling, Kabinet Trocken, Německo, 2017, M&S Hledáte správné víno k tomuto pikantnímu, asijskému jídlu? Za mě rozhodně doporučuji Riesling - Darting Estate z Německa, perfektně se snoubí s vyváženými asijskými chutěmi a věřím, že si ho zcela určitě zamilujete, stejně tak celý tento recept, který je především o čerstvé zelenině a paletě vůní a barev….
- Přeji vám dobrou chuť. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.
Až moc ingrediencí…