Chřestový krém s mušlemi sv. Jakuba od FoodMILLblog

Chřestový krém s mušlemi sv. Jakuba je opravdovou delikatesou.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

1 hodina

Ingredience

  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml chřestového vývaru ze stonků zeleného chřestu
  • 150 ml bílého vína White Burgundy - Rulandské Bílé
  • 500 g zeleného chřestu
  • 1/2 bílé cibule
  • 50 g baby jarních cibulek
  • 4 kostky másla
  • 8 ks hřebenatek labradorských (Mušle sv. Jakuba - Wild scallops)
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 ks středně velké brambory

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Nejprve si nakrájíme půlku bílé cibule. Pokud nemáte bílou cibuli, použijte klasickou žlutou. Já bílou cibuli používám do polévek rád pro její jemnější chuť. Dále najemno nakrájíme baby jarní cibulky. U zeleného chřestu “odlomíme” stonky (nekrájíme je nožem), ale pozor - stonky nevyhazujeme (části zhruba 4-5 cm od konce dáme stranou). Chřest si nakrájíme na centimetrové kousky a cca 15 hlaviček chřestu si dáme stranou. Dále si najemno nakrájíme bramboru. Část nakrájeného chřestu si ponecháme stranou cca čtvrtinu.
  2. Odkrojené stonky necháme vyvařit s vodou v malém hrnci. Získáme tak další koncentrovanou chuť zeleného chřestu, kterou pak přidáme do polévky. Vaříme zhruba 20 minut.
  3. V dalším hrnci rozehřejeme máslo, na kterém orestujeme společně bílou cibuli a jarní cibulku. Po dvou minutách přidáme nakrájený chřest a zprudka osmahneme. Poté přidáme bílé suché víno (já používám delikátní víno White Burgundy), chvilku mícháme a jakmile se víno vypaří, přidáme vývar z nožiček zeleného chřestu, zeleninový vývar a nakrájenou bramboru. Asi se ptáte: “Proč bramboru? Co tam dělá? Jaký má význam?” Já mám poslední dobou raději krémové polévky zahuštěné bramborou než smetanou. Kdo nemá rád bramboru, ať si přidá o to více smetany. Celé to vaříme pozvolna max. 11 minut.
  4. Jakmile uběhne 11 minut, hrnec z plotny dáme stranou a počkáme, až polévka lehce vychladne. Přidáme zbylou část nakrájeného chřestu, necháme ještě zlehka probublat. Poté rozmixujeme ponorným mixérem polévku do hladka tak, abychom měli krásný hladký, zelený krém. Po rozmixování vrátíme hrnec na plotnu a přidáme podle libosti smetanu, sůl, trochu pepře a olivového oleje.
  5. Na rozehřáté pánvi zprudka orestujeme hlavičky zeleného chřestu na olivovém oleji tak, aby zůstaly křupavé a lehce osmahlé.
  6. Na další menší pánvi rozpustím kostičku másla s olivovým olejem a po rozehřátí restuji mušle sv. Jakuba z obou stran dozlatova. Poté orestované mušle dáme stranou, lehce posolíme a zakápneme olivovým olejem.
  7. Nyní máme vše připraveno a můžeme servírovat. Na dno talíře libovolně položíme orestované mušle, poté do talíře nalijeme krémovou polévku. Krém dozdobíme křupavými hlavičkami chřestu a můžeme přidat i jemné proužky jarní cibulky. Celé to zakápneme olivovým olejem. A pak? Já už si jen užívám tu delikátní chuť doplněnou lahodným vyváženým burgundským vínem, které částečně zrálo na dubovém sudu. Spojení tohoto vína s chřestovým krémem je v dokonalé rovnováze, podtrženo kombinací s jemnými mušlemi sv. Jakuba.
  8. Wine pairing: WHITE BOURGOGNE 2015, Alain Pierre, Appellation Bourgogne Blanc Controlée: S každým příchodem jara mám moc rád, když si uvařím tuto výbornou zdravou chřestovou polévku plnou vitamínů. Chřest má navíc v kuchyni velice dlouhou historii. První zmínky se objevily už u starých Egypťanů, Řeků a Římanů. Pěstuje se po celém světě a u nás v České republice má mnoholetou tradici. Tuto krémovou polévku doplním restovanými mušlemi sv. Jakuba. Polévka tak získá na přidané hodnotě. K této luxusní polévce nesmí chybět víno, proto jsem vybral víno z burgundského regionu WHITE BURGUNDY 2015. Víno je vyrobené z hroznů Chardonnay, takže Vás čeká harmonie nejenom na talíři, ale i ve skleničce.
  9. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments