Broskvová crostata s ricottou a karamelizovanými piniovými oříšky od FoodMillBlog

Jedno italské rčení tvrdí, že vaření je projev lásky. Pečení tím pádem nepochybně musí být projevem víry! Crostata s broskvemi a ricottou je osvěžující ovocný dezert s krásně křupavým závěrem v podobě karamelizovaných piniových oříšků. Je ideální na léto, kdy vrcholí sezóna broskví a kdy si ji budete moct vychutnat třeba na zahradě s rodinou.
Křehoučký korpus z měkkého těsta je plněný jemným voňavým krémem, který za svou konzistenci vděčí ricottě M&S. Ta pochází z mlékárny Lattebusche, jedné z nejlepších mlékáren severní Itálie, kde se krávy dodnes pasou v úpatí Dolomit. Pokud nejste v pečení zrovna zběhlí, použijte formu na koláč s vlnitým okrajem nebo rozkládací formu na dort. Bude tak pro vás mnohem snazší crostatu vyjmout.
My jsme ji pekli v keramické formě a neměli jsme žádné potíže – plátky krásně drží, spodek korpusu je propečený a náplň je krémová a zároveň příjemně soudržná.

servings

Počet porcí

8 porcí

preparation

Doba přípravy

90 minut

Ingredience

  • 8 žlutých broskví

    120 g cukru

    šťáva z půlky citronu

    Na těsto:

    250 g hladké mouky 00

    75 g cukru

    50 g másla

    6 g kypřícího prášku do pečiva

    1 vejce

    Mléko podle potřeby

    Na ricottový krém:

    250 g Ricotty M&S

    60 g moučkového cukru

    1 žloutek

    Na karamelizované piniové oříšky

    60 g piniových oříšků

    1 lžíce cukru

    1 lžíce vody

     

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Jako první si připravíme těsto, tzv. pasta frolla, která je typickým základem pro italské crostaty. Na mírném ohni rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout. V míse si prosejte mouku a kypřící prášek, přidejte cukr, rozpuštěné máslo a vejce. Smíchejte a postupně přidávejte mléko tak, aby vám vzniklo jednolité těsto, které se nelepí (zpravidla stačí 30 ml mléka). Vytvarujte z těsta bochník a nechte ho půl hodiny odležet v ledničce.
  2. Mezitím si připravte jednoduchou marmeládu z broskví. Broskve omyjte, 3 z nich nakrájejte na kousíčky a zhruba půl hodiny je povařte v nepřilnavém rendlíku s cukrem a citronovou šťávou.
  3. Zatímco nám marmeládový džem chladne, připravíme si ricottový krém. Ricottu smícháme v misce s cukrem a žloutkem a všechno hezky spojíme metlou nebo vidličkou.
  4. Teď už nám nic nebrání v tom abychom si připravili samotnou crostatu. Předehřejte troubu na 175 °C a důkladně vymažte a vysypte formu (o průměru 22 cm). Vyndejte těsto z trouby a vyválejte ho do placky silné asi 2-3 mm. Poté ji opatrně vložte do formy. Přebytečného těsta se zbavte. Hroty vidličky udělejte na dně malé dírky. Tento malý trik zaručí, že se těsto lépe propeče a nenasákne tak do sebe tekutinu z ricottového krému. Těsto potřete broskvovou marmeládou.Naneste na korpus ricottový krém a rozetřete ho rovnoměrně lžíci.Nakrájejte zbylé broskve na měsíčky a rozložte je na crostatu do tvaru spirály. Není důležité, aby se překrývaly, efektní to bude stejně. Na závěr posypte broskve trochou cukru (nejlépe hnědého třtinového). Ten jim pomůže se krásně zkaramelizovat, čímž získají lahodnou krustičku. Pečte na 175 °C zhruba hodinu.
  5. Zatímco se crostata peče a její vůně se line po kuchyní tak si připravíme oříšky. V pánvičce nechte rozpustit lžíci cukru v lžíci vody a nechte vařit na středním ohni. Cukr se musí rozpustit – kdyby se nedařilo, přidejte ještě jednu lžíci vody. Přidejte cele piniové oříšky a míchejte, nejlépe silikonovou vařečkou. Zpočátku se vám v pánvičce vytvoří shluk oříšků a cukru, ale nebojte se – jakmile se cukr vysuší a začne karamelizovat, tak oříšky dostanou krásnou jantarovou barvu a rozdělí se. Hlavní je nepřestávat míchat! Celá procedura bude trvat asi pět minut. Poté odstavte a nechte vychladnout.
  6. Po hodině vytáhněte crostatu z trouby a nechte ji vychladnout. I když, přiznejme si, občas je prostě nemožné počkat. Není totiž nic lepšího než teplý kousek křupavého ovocného koláče. Jestli jste však odolali, nezbývá vám nic jiného než ozdobit crostatu piniovými oříšky a několika lístky máty.
  7. Přejeme vám dobrou chuť!
  8. Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica. a Carolina Soldati // FoodMillBlog a Mill_Carol_ Fotky nafotil: 360co
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments