Ingredience
8 žlutých broskví
120 g cukru
šťáva z půlky citronu
Na těsto:
250 g hladké mouky 00
75 g cukru
50 g másla
6 g kypřícího prášku do pečiva
1 vejce
Mléko podle potřeby
Na ricottový krém:
250 g Ricotty M&S
60 g moučkového cukru
1 žloutek
Na karamelizované piniové oříšky
60 g piniových oříšků
1 lžíce cukru
1 lžíce vody
Postup
- Jako první si připravíme těsto, tzv. pasta frolla, která je typickým základem pro italské crostaty. Na mírném ohni rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout. V míse si prosejte mouku a kypřící prášek, přidejte cukr, rozpuštěné máslo a vejce. Smíchejte a postupně přidávejte mléko tak, aby vám vzniklo jednolité těsto, které se nelepí (zpravidla stačí 30 ml mléka). Vytvarujte z těsta bochník a nechte ho půl hodiny odležet v ledničce.
- Mezitím si připravte jednoduchou marmeládu z broskví. Broskve omyjte, 3 z nich nakrájejte na kousíčky a zhruba půl hodiny je povařte v nepřilnavém rendlíku s cukrem a citronovou šťávou.
- Zatímco nám marmeládový džem chladne, připravíme si ricottový krém. Ricottu smícháme v misce s cukrem a žloutkem a všechno hezky spojíme metlou nebo vidličkou.
- Teď už nám nic nebrání v tom abychom si připravili samotnou crostatu. Předehřejte troubu na 175 °C a důkladně vymažte a vysypte formu (o průměru 22 cm). Vyndejte těsto z trouby a vyválejte ho do placky silné asi 2-3 mm. Poté ji opatrně vložte do formy. Přebytečného těsta se zbavte. Hroty vidličky udělejte na dně malé dírky. Tento malý trik zaručí, že se těsto lépe propeče a nenasákne tak do sebe tekutinu z ricottového krému. Těsto potřete broskvovou marmeládou.Naneste na korpus ricottový krém a rozetřete ho rovnoměrně lžíci.Nakrájejte zbylé broskve na měsíčky a rozložte je na crostatu do tvaru spirály. Není důležité, aby se překrývaly, efektní to bude stejně. Na závěr posypte broskve trochou cukru (nejlépe hnědého třtinového). Ten jim pomůže se krásně zkaramelizovat, čímž získají lahodnou krustičku. Pečte na 175 °C zhruba hodinu.
- Zatímco se crostata peče a její vůně se line po kuchyní tak si připravíme oříšky. V pánvičce nechte rozpustit lžíci cukru v lžíci vody a nechte vařit na středním ohni. Cukr se musí rozpustit – kdyby se nedařilo, přidejte ještě jednu lžíci vody. Přidejte cele piniové oříšky a míchejte, nejlépe silikonovou vařečkou. Zpočátku se vám v pánvičce vytvoří shluk oříšků a cukru, ale nebojte se – jakmile se cukr vysuší a začne karamelizovat, tak oříšky dostanou krásnou jantarovou barvu a rozdělí se. Hlavní je nepřestávat míchat! Celá procedura bude trvat asi pět minut. Poté odstavte a nechte vychladnout.
- Po hodině vytáhněte crostatu z trouby a nechte ji vychladnout. I když, přiznejme si, občas je prostě nemožné počkat. Není totiž nic lepšího než teplý kousek křupavého ovocného koláče. Jestli jste však odolali, nezbývá vám nic jiného než ozdobit crostatu piniovými oříšky a několika lístky máty.
- Přejeme vám dobrou chuť!
- Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica. a Carolina Soldati // FoodMillBlog a Mill_Carol_ Fotky nafotil: 360co