Bao Buns s pečeným bůčkem podle FoodMillBlog

Bao Buns jsou velice známé a proslulé napařované pšeničné “bochánky” z oblasti Asie. V kombinaci s křupavým bůčkem, křupavou zeleninou, pikantním chilli a zakápnuté limetou tvoří dokonalou souhru všech asijských chutí. Pevně věřím, že si tento recept zamilujete. K tomuto autentickému jídlu jsem pak vybral rovnou dvě vína z oblasti Chille. První je Riesling Lo Abarca, který vás zaujme květinovým a osvěžujícím stylem – vynikají v něm tóny limetky, meruněk a jasmínového čaje. Pokud raději sáhnete po červené variantě, nemusíte vybírat složitě. Pinot Noir (Rulandské modré) Tierra Y Hombre z Chille dodá křupavému bůčku s měkkými, napařenými Bao Buns elegantní a expresivní dochuť lesního ovoce. Ať už si vyberete Riesling nebo Pinot Noir, neuděláte chybu.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

20 minut (+1 den marinování a 60 minut pečení)

Ingredience

  • 400g Pork belly (vepřový bok – bůček) M&S

    Marináda na bůček:
    150 g omáčka Teriyaki M&S
    1 stroužek česneku
    1 čerstvé chilli
    1 kousek čerstvého zázvoru
    sůl, pepř

    12 ks napařovaných pšeničných bochánků BAO BUNS M&S
    hrst fazolových klíčků
    1 střední mrkev
    půlka žluté papriky
    marinovaná šalotka a bílé zelí

    Marináda na šalotku a bílé zelí:
    6 lžic vinného octa
    1 polévkovou lžíci cukru
    1 polévkovou lžíci soli
    1 hrnek teplé vody
    pár kuliček semínek hořčice

    čerstvý koriandr
    čerstvé chilli
    smažená cibulka
    Acho – chilli pasta M&S
    2 limetky

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Vepřový bok – bůček si přes noc namarinujeme ve směsi Teriyaki omáčky společně s rozetřeným česnekem a nasekaným zázvorem, osolíme a opepříme.
  2. Pokud chceme docílit velice zajímavé kyselé a osvěžující chuti šalotky a bílého zelí, musíme je nechat marinovat. A to tak, že všechny suroviny smícháme a připravíme marinádu. Poté vložíme nakrájenou šalotku a bílé zelí, tedy každé zvlášť, do hermeticky uzavíratelné nádoby a necháme minimálně 1 hodinu odležet v lednici.
  3. Marinovaný bůček pečeme v troubě do křupava cca 60 minut na 180 °C, poté vytáhneme a necháme dojít v pokojové teplotě. Mezitím si nakrájíme na jemné proužky mrkev, žlutou papriku a chilli.
  4. Pšeničné bochánky Bao Buns napaříme na páře a poté je lehce potřeme AnchoChilli pastou, která má příjemnou zauzenou a lehce pikantní chuť, pak libovolně vkládáme proužky mrkve, fazolových klíčků, papriky a samozřejmě marinované šalotky a zelí. Šetřete ale místem, protože na řadu přijde křupavý bůček, který umístíme nahoru. Pro milovníky pálivých chutí přizdobíme čerstvým chilli, nesmí chybět lístky čerstvého koriandru a křupavého elementu smažené cibulky.
  5. Jakmile máte Bao Bunsy naplněné libovolně dle vaší představy, nezapomeňte zakápnout limetkou. A ještě drobnost na závěr – pokud nebudete mít k dispozici všechnu zeleninu, i tak si můžete tyto „asijské bochánky“ připravit a libovolně suroviny zkombinovat. Zeleninu k tomuto receptu jsem každopádně vybíral tak, aby vaše Bao Bunsy s křupavým bůčkem hráli všemi barvami a všemi chutěmi to i křupalo a pálilo. :-) Proto možná přes léto doporučuji spíše chilský Riesling z chladného prostředí San Antonio, který sladí pálivé a kyselé chutě, zatímco Pinot Noir se více napojí na nasládlé chutě bůčku a AnchoChilli pasty.
  6. Wine pairing: Riesling, Lo Abarca, Chille, 2017 nebo Pinot Noir, Thierra Y Hombre, valle de Casablanca, Chille, 2019.
  7. Přeji vám dobrou chuť.
  8. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.
Hodnocení
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments