Ingredience
400g Pork belly (vepřový bok – bůček) M&S
Marináda na bůček:
150 g omáčka Teriyaki M&S
1 stroužek česneku
1 čerstvé chilli
1 kousek čerstvého zázvoru
sůl, pepř12 ks napařovaných pšeničných bochánků BAO BUNS M&S
hrst fazolových klíčků
1 střední mrkev
půlka žluté papriky
marinovaná šalotka a bílé zelíMarináda na šalotku a bílé zelí:
6 lžic vinného octa
1 polévkovou lžíci cukru
1 polévkovou lžíci soli
1 hrnek teplé vody
pár kuliček semínek hořčicečerstvý koriandr
čerstvé chilli
smažená cibulka
Acho – chilli pasta M&S
2 limetky
Postup
- Vepřový bok – bůček si přes noc namarinujeme ve směsi Teriyaki omáčky společně s rozetřeným česnekem a nasekaným zázvorem, osolíme a opepříme.
- Pokud chceme docílit velice zajímavé kyselé a osvěžující chuti šalotky a bílého zelí, musíme je nechat marinovat. A to tak, že všechny suroviny smícháme a připravíme marinádu. Poté vložíme nakrájenou šalotku a bílé zelí, tedy každé zvlášť, do hermeticky uzavíratelné nádoby a necháme minimálně 1 hodinu odležet v lednici.
- Marinovaný bůček pečeme v troubě do křupava cca 60 minut na 180 °C, poté vytáhneme a necháme dojít v pokojové teplotě. Mezitím si nakrájíme na jemné proužky mrkev, žlutou papriku a chilli.
- Pšeničné bochánky Bao Buns napaříme na páře a poté je lehce potřeme AnchoChilli pastou, která má příjemnou zauzenou a lehce pikantní chuť, pak libovolně vkládáme proužky mrkve, fazolových klíčků, papriky a samozřejmě marinované šalotky a zelí. Šetřete ale místem, protože na řadu přijde křupavý bůček, který umístíme nahoru. Pro milovníky pálivých chutí přizdobíme čerstvým chilli, nesmí chybět lístky čerstvého koriandru a křupavého elementu smažené cibulky.
- Jakmile máte Bao Bunsy naplněné libovolně dle vaší představy, nezapomeňte zakápnout limetkou. A ještě drobnost na závěr – pokud nebudete mít k dispozici všechnu zeleninu, i tak si můžete tyto „asijské bochánky“ připravit a libovolně suroviny zkombinovat. Zeleninu k tomuto receptu jsem každopádně vybíral tak, aby vaše Bao Bunsy s křupavým bůčkem hráli všemi barvami a všemi chutěmi to i křupalo a pálilo. :-) Proto možná přes léto doporučuji spíše chilský Riesling z chladného prostředí San Antonio, který sladí pálivé a kyselé chutě, zatímco Pinot Noir se více napojí na nasládlé chutě bůčku a AnchoChilli pasty.
- Wine pairing: Riesling, Lo Abarca, Chille, 2017 nebo Pinot Noir, Thierra Y Hombre, valle de Casablanca, Chille, 2019.
- Přeji vám dobrou chuť.
- Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.