Artyčokový salát s praženou sušenou šunkou a parmezánem od FoodMILLblog

Artyčoky, směs salátu, osvěžující dresink, do toho křupavé prosciutto crudo a jako třešnička na dortu parmezán - tento salát si hned zamilujete!

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

20 min

Ingredience

  • 180 g míchaného listového salátu
  • 100 g marinovaných artyčoků s citronovou šťávou a černým pepřem M&S
  • 100 g grilovaných artyčoků nakládaných v extra panenském olivovém oleji M&S
  • 1 červená cibule (nejlépe Tropea)
  • 140 g sušené šunky - Prosciutto Toscano DOP M&S
  • hobliny Parmigiano reggiano (podle libosti)
  • hrst máty na zdobení
  • Dresink:
  • 2 limetky
  • 2 citrony
  • 6 lžiček lesního medu
  • 4 pol. lžíce extra panenského olivového oleje
  • hrubá sůl
  • pepř

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Nejprve si připravíme dresink na salát. Citrony a limetky vylisujeme, šťávu smícháme s medem a olivovým olejem a pořádně metličkou vyšleháme. Dochutíme solí a pepřem podle chuti a necháme v lednici odležet.
  2. Do předehřáté trouby na max. 100 °C vložíme na plech s pečícím papírem jednotlivé plátky sušené šunky a necháme je dál v troubě pražit. Poté je vytáhneme a necháme je vychladnout. Musí být hezky křupavé, ale ne spálené.
  3. Artyčoky necháme důkladně okapat a pak je zprudka orestujeme na pánvi. (Pokud budete grilovat, doporučuji artyčoky zprudka grilovat na dřevěném uhlí). Necháme je lehce vychladnout a nakrájíme je na půlměsíčky.
  4. Umytý salát vložíme do velké misky a promícháme jej s dresinkem. Poté na talíř položíme požadované množství salátu, přidáme kolem dokola grilované artyčoky a nalámeme praženou sušenou šunku. Navrch ozdobíme salát hoblinkami parmezánu, lístky máty a nakrájenou červenou cibulí na jemné proužky.
  5. Wine pairing: K tomuto receptu se krásně hodí suché bílé víno Verdicchio z oblasti Marche. Tato odrůda je jedna z nejstarších, kterou Italové pěstovali už od 14. století. Název Verdicchio je odvozený od slova zelený, i proto jsem ho vybral k tomuto salátu. Italové tuto odrůdu také nazývají “bílou hvězdou Itálie” pro svou tropickou chuť s květinovými nádechy a velice osvěžujícím tělem. Však ho ochutnejte sami.
  6. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments