Putování s víny M&S po temperamentním Španělsku od FoodMillBlog

Co by to bylo za léto, kdybychom měli ve sklenicích prázdno? Jelikož prázdniny nezadržitelně kvapí ke své druhé půli a od našeho minulého vinného putování po Evropě uběhl už měsíc, je nejvyšší čas si dolít, přátelé. Dnešní exkurze po vínech známých i neznámých nás zavede do slunného Španělska. Takže si nezapomeňte vývrtku!

Španělsko je jednou z vinařských velmocí Evropy. Rozlohou vinic je dokonce číslem jedna, ale objemem produkce vína ho předstihla Francie s Itálií. To ale neznamená, že nám Španělsko nemá co nabídnout, spíše naopak. Dnes spolu díky kolekci vín M&S objevíme to nejlepší a nejzajímavější z vinic Pyrenejského poloostrova, a to za přátelskou cenu. Takže, ¡vamos!

Cava Brut, M&S, Katalánsko, Španělsko

Cava je druh šumivého španělského vína, které existuje v bílé i růžové podobě a je vyráběné tradiční metodou dozrávání v láhvi. Je proslulé po celém Španělsku, ale příznačné je hlavně pro oblast Katalánska, především pak provincie Barcelona a Tarragona, kde se vyrábí z odrůd Macabeu, Parellada a Xarel·lo. Cava Brut ze selekce M&S se vyznačuje energickým perlením a příjemnou chutí jablek, citrusů a jemných tónu mandlových sušenek. Ideální je na přípitek k tapas při posezení s přáteli; zkrátka skvělý společník na letní radovánky kdekoliv. Ideální teplota servírování Cavy je 6-8 °C, proto ji nezapomeňte správně vychladit.

Albariño, Rías Baixas, M&S Classics No.14, Galicia, 2019

Pokud se zrovna nechystáte na výlet do Galicie na severozápadě Španělska, troufám si říct, že tuto odrůdu jen tak neokusíte. Naštěstí nám ji M&S přináší ve svém výběru a rozhodně si ji nesmíte nechat ujít! Albariño je bílá moštová odrůda, která se v Galicii a v Portugalsku hojně pěstuje. Z ní se vyrábí velice čerstvé, aromatické víno, a nadmíru suché. Proto v něm nečekejte žádné sladké tóny, připravte se spíše na slanější profil. Milovníkům netypických chutí doporučím toto víno párovat s mořskými plody, zejména grilovanými kalamáry, zeleninou a samozřejmě také typickou španělskou paellou.

JORDI MIRÓ, Grenache Blanc, Terra Alta, 2020

Další nezvyklou a velice zajímavou ochutnávku nám přináší vinař Jordi Miró z vinařské oblasti nazývané Terra Alta (alias „Vysoká země”), která se nachází v horách v jižním Katalánsku, kde se daří odrůdě Grenache Blanc. Grenache Blanc je odrůda bílého vinného hroznu, která je příbuzná červeným hroznům Grenache. I kvůli svému zajímavému rodokmenu se toto víno vyznačuje vysokým obsahem alkoholu a nízkou kyselostí. Chutná po citrusech a mangu a má zajímavý pikantní závěr. Víno je skvělé i samotné, ale tato lahev se bude perfektně hodit i třeba ke grilovaným kalamárům nebo ke kuřecímu steaku na čerstvých provensálských bylinkách.

MERINAS, Airén – Viura, BIO, Španělsko, 2019

Charakteristická, lahodná vína lze hledat i mezi produkty ekologického zemědělství a jedním z takových exemplářů je bílé nesudové víno Merinas. Vyrábí se z hroznů Airén, Viura a Verdejo pocházejících ze sušších, ekologických vinic, kde se nepoužívají žádné pesticidy, místo průmyslových hnojiv se používá jedině hnůj a udržuje se přirozená biologická rozmanitost. Toto čisté, intenzivní víno má krásnou ovocnou vůni a zanechává v ústech příjemně svěží pocit. Na chuti poznáme hrušku, karambolu a citron. Víno Merinas doporučuji k mořským plodům nebo kuřecímu či vepřovému masu. Překvapí vás také velice skromná cena za tak kvalitní BIO víno.

RIOJA, Perez Burton, Calificada, DOC, 2019

Žádný průřez španělskými víny se nesmí obejít bez takové legendy, jakou je mohutné červené víno Rioja. Tato konkrétní etiketa je jemná, s intenzivní chutí zralého červeného ovoce, koření a kakaa. To je dáno i kombinací odrůd Tempranillo a Garnacha, která se nechává následně zrát ve francouzských sudech. Rioju můžete pít hned nebo ji archivovat, jelikož má velký potenciál zrání. Pokud na ní tedy přeci jen nemáte zrovna chuť, určitě se vám osvědčí i na podzim. Vřele ji doporučuji k pomalu pečenému jehněčímu masu s rozmarýnem a tymiánovou omáčkou, ale také ke všem grilovaným masům.

Přeji vám dobrou chuť!

Autor textu: Milan Juřica / FoodMillBlog

sommelier a food blogger M&S

Fotky: Jan Vychodil // 360Company