Oceněná vína M&S a mexické slavnosti s Chilli con carne od FoodMillBlog

Zdravím všechny poctivé čtenáře a milovníky vína! Na místní poměry nezvykle dlouhé léto končí a přichází čas se trochu přiobléct, přibalit si deštník a čelit nastávajícímu chladu. To pro mnohé z nás znamená, že budeme trávit víc času v teple domova a dopřávat si třeba skleničku červeného, které nám vžene trochu tepla do tváří. Ale myslím, že ani milovníci bílých či šumivých vín nebudou ochuzeni o svůj oblíbený zážitek.

Naše říjnová cesta za víny nás zavede do krajin ověnčených vavříny (slibuji, že rým byl zcela neúmyslný). Budeme se totiž věnovat kouskům, které byly oceněny v žebříčku nejlepších vín vydávaným lifestylovým vinařským magazínem Decanter ve spolupráci se soutěží International Wine & Spirit Competition. Tento prestižní a rozsáhlý seznam vychází každý rok a já jsem z něj pro vás vybral ty nejzajímavější kousky, které najdete v regálech svého místního M&S.

A to bych to nebyl já, abych vám k těmto oceněným vínům nepřipravil i něco dobrého k jídlu. Než se zase příště setkáme na těchto stránkách, bude se slavit mexický svátek všech zemřelých Día de los muertos. Proto mě napadlo, že bychom si mohli z produktů M&S uvařit rychlé, chutné a kvalitní chilli con carne. Věřte mi, v těchto sychravých dnech není lepší vzpruhy, než je právě miska lahodného chilli.

Grüner Veltliner, Vom Löss, M&S Classics No. 30, Rakousko, 2019

Bronzová medaile IWSC 2022

Jsem nesmírně rád, že vám v tomto díle můžu představit tento Grüner Veltliner (Veltlínské zelené) z dolních Rakous, který je oceněn bronzovou medailí. V předchozích článcích jsme ještě nikdy nezmínili Rakousko. Vinař Rudolf Rabl vyrábí toto Veltlínské zelené pro selekci M&S Classics z hroznů, pěstovaných na certifikované udržitelné vinici Löss v severovýchodním Rakousku. Rakousko je ostatně velmoc v pěstování této bílé moštové odrůdy, která společně s Ryzlinkem hraje ve vinařském světě důležitou roli. Toto víno je velice ovocné a svěží. Na chuti čekejte typickou chuť zelených jablek, černého bezu a vůní zázvoru a bílého pepře. Grüner Veltliner vom Löss bude skvěle chutnat s asijskými a mexickými pokrmy, tyká si i s rybami a skvěle doplňuje také kuře s nádivkou a pečenou zeleninou. Jestli si ho chcete prozatím nechat v archivu, vězte, že je skvělý i ke kaprovi.

ALICANTE BOUSCHET, D.O.C. ALENTEJO, M&S Found, Portugalsko, 2021

Bronzová medaile IWSC 2022

Alicante Bouschet z kolekce M&S Found je sice pěkný „barvíř“, ale jeho chuť je zcela výjimečná! Vyrábí se z odrůdy, která jako jedna z mála má červenou dužinu i slupku. Neuvěřitelné, že? Ostatně dříve se jeho hrozny používaly k prohloubení barvy jiných vín. Daří se mu v suchém klimatu regionu Alentejo v portugalském vnitrozemí. Část hroznů se nechává fermentovat ve starých žulových lagarech neboli tesaných korytech z žuly. Od Alicante Bouschet čekejte nekonečnou hloubku a intenzivní vůni ostružin a višní. Portugalci by vám jej doporučili k jehněčímu kolínku, ale skvěle se hodí k jakémukoliv grilovanému masu i pikantnějším jídlům. Já jsem ho zkusil právě k chilli con carne a nemohl jsem si ho vynachválit. Podotýkám jen, že toto víno je nejlépe si vychutnat do 3 let od nákupu.

Les Closiers, Châteauneuf-Du-Pape, Francie, 2020 

Bronzová medaile Decanter 2022

Bronzová medaile IWSC 2022

Châteauneuf-Du-Pape je snad nejznámějším vínem celého údolí Rhôny a je synonymem kvality francouzského červeného vína. Velký vliv na jeho charakter kvalitu má místní „terroir“. Tento pojem označuje kombinaci vlivů půdního podloží, umístění a polohy vinice a přírodních podmínek na ní a v jejím bezprostředním okolí. Suché podnebí údolí Rhôny s asi 2800 hodinami slunečního svitu za rok a silným větrem má za následek snížení výnosů vinice, což vede k větší „koncentraci“ živin pro zbývající hrozny. Tomu všemu nasazují korunu znalosti vinařů a jejich filozofie. Výsledkem je bohaté, šťavnaté a sofistikované víno. Při prvním ochutnání ucítíte bobulové ovoce, hřebíček a byliny a neuvěřitelnou paletu dalších chutí. Pokud se rozhodnete toto víno vyzkoušet, doporučuji jej nepít hned po otevření, zvolit správné sklenice a vyhradit si na něj čas. Je ideální také k archivaci a samozřejmě bude i nádherným dárkem! Hodí se perfektně k různým masům, ale myslím si, že samotné vynikne nejlépe. Bronzovou medaili má opravdu zaslouženě.

Carmenere, Rapel Valley, M&S Classics No. 27, Chile, 2020

Bronzová medaile IWSC 2022

Carmenere je v dnešní době považováno za národní odrůdu Chile. Po celém světe je Carmenere známé jako skvělý společník k jakémukoliv barbecue. Klima terroiru Rapel Valley v Chile, odkud hrozny tohoto vína pocházejí, dopřává Carmenere skvělý chuťový profil už v mladém věku, ale při delším zrání v rozsahu až několika let dosahuje ještě větší komplexnosti. Po otevření láhve se můžete těšit na středně zralý charakter, spojený s aromatickou příchutí ostružin a cedru a vanilkovými tóny. Ty jsou výsledkem zrání v dubovém sudu. Pevná struktura a sametová textura pak tomuto vínu propůjčuje okouzlující, přetrvávající závěr. Dalším zajímavým plusem je bezesporu jeho výhodná cena. Podávejte s jehněčím masem, slaninou nebo tmavou listovou zeleninou.

Riesling, Mineralstein, Pfalz, M&S Classics No. 2, Německo, 2021

Stříbrná medaile Decanter 2022

Stříbrná medaile IWSC 2022

Riesling rýnský je odrůda, která je stále populární po celém světě a právem se jí říká „král vín a víno králů“. Historie pěstování Rieslingu sahá až do 14. století a jeho domovinou je povodí německé řeky Rýn. Stříbrem oceněný Riesling Mineralstein vás rozhodně ohromí, a to už na první pohled díky své zlatavě medové barvě. Jeho chuť je osvěžující, minerální a na konci výjimečně delikátní s citrusovými tóny, které přesahují až do vyzrálých broskví, medu a lehkého koření. Je to zkrátka skvost! Díky jeho vyváženému aroma s kyselinkou a minerálnímu závěru máte po první skleničce chuť si hned dát druhou. Riesling Mineralstein se výborně hodí k mořským plodům, uzeným rybám jako je třeba losos a nepochybně bude perfektně doplňovat i sushi.

Přeji vám dobrou chuť a hezky barevný podzim!

Příště vám poradím, jaká vhodná vína zvolit na vánoční stůl.

Autor textu: Milan Juřica / FoodMillBlog

sommelier a food blogger M&S

Fotky: Jan Vychodil // 360Company