Ingredience
100 g tyrolského specku
180 g rýže (Arborio nebo Carnaroli)
1 dcl bílého vína
1 dcl jablečného moštu
1 střední zelené jablko (nejlépe Granny Smith)
1 šalotka
50 g másla
35 g strouhaného parmazánu
0,7 l zeleninového vývaru
sůl, pepř, olivový olej
Postup
- Tyrolský speck si nakrájíme na hrubší plátky nebo kostičky. Záleží, jestli jej máte vcelku nebo nakrájený na plátky. Pokud máte plátky tak si dejte 2-3 plátky stranou na zdobení. Šalotku nakrájíme najemno a jablko na pravidelné kostičky.
- V hluboké pánvi si orestujeme na olivovém oleji kostky specku a šalotku. Jakmile vše získá krásnou zlatou barvu tak přidáme rýži, kterou také orestujeme a podlijeme moštem a vínem. Alkohol a přebytečnou tekutinu necháme vypařit. Poté za stálého míchání podlijeme vývarem. Postup opakujeme, jakmile rýže všechen vývar nasákne. Mezitím si můžete zbylé plátky tyrolského specku upéct nebo usmažit do křupava na finální zdobení.
- Vývar přiléváme až do chvíle, kdy bude rýže uvařená al dente (měkká, ale pevná). Poté do rýže za stálého míchání přisypeme parmazán. Následně přidáme nakrájené zelené jablko, a nakonec kostku másla. Vše dochutíme solí a pepřem dle chuti.
- írujeme na velkém talíři, rizoto by mělo být krémové a lahodné. Nahoru přidáme vypražený speck a pokud chcete být úplně profíci můžete vše ozdobit i par kostičkami příjemně kyselého jablka Granny Smith.
- Doufám, že vám recept bude chutnat a že si jej rádi zařadíte ve své kuchařce do sekce „oblíbená rizota“. Přeji Vám dobrou chuť.
- Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica - @FoodMillBlog. Fotky nafotil: 360co