Rizoto s tyrolským špekem a jablky podle FoodMillBlog

Bez obav si troufám tvrdit, že rizoto je silným kandidátem na pozici nejlepšího severoitalského „comfort food“. Jeho dokonalá konzistence, za kterou vděčí speciální rýže, v sobě dovede umně skrýt a zároveň vyzdvihnout chutě dalších ingrediencí, ať už se rozhodnete použít jakékoliv.

Dnes jsem pro vás připravil recept na poněkud netradiční rizoto, ve kterém se snoubí čerstvá chuť zelených jablek s tyrolským špekem. Pro mnohé z vás určitě nečekaná kombinace, ale věřte mi, že bude stačit jedno sousto a budete si připadat jako byste obědvali ve stínu Alp Jižního Tyrolska, odkud tento recept pochází.

servings

Počet porcí

2 porce

preparation

Doba přípravy

30 minut

Ingredience

  • 100 g tyrolského specku

    180 g rýže (Arborio nebo Carnaroli)

    1 dcl bílého vína 

    1 dcl jablečného moštu  

    1 střední zelené jablko (nejlépe Granny Smith) 

    1 šalotka 

    50 g másla 

    35 g strouhaného parmazánu  

    0,7 l zeleninového vývaru 

    sůl, pepř, olivový olej 

     

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Tyrolský speck si nakrájíme na hrubší plátky nebo kostičky. Záleží, jestli jej máte vcelku nebo nakrájený na plátky. Pokud máte plátky tak si dejte 2-3 plátky stranou na zdobení. Šalotku nakrájíme najemno a jablko na pravidelné kostičky.
  2. V hluboké pánvi si orestujeme na olivovém oleji kostky specku a šalotku. Jakmile vše získá krásnou zlatou barvu tak přidáme rýži, kterou také orestujeme a podlijeme moštem a vínem. Alkohol a přebytečnou tekutinu necháme vypařit. Poté za stálého míchání podlijeme vývarem. Postup opakujeme, jakmile rýže všechen vývar nasákne. Mezitím si můžete zbylé plátky tyrolského specku upéct nebo usmažit do křupava na finální zdobení.
  3. Vývar přiléváme až do chvíle, kdy bude rýže uvařená al dente (měkká, ale pevná). Poté do rýže za stálého míchání přisypeme parmazán. Následně přidáme nakrájené zelené jablko, a nakonec kostku másla. Vše dochutíme solí a pepřem dle chuti.
  4. írujeme na velkém talíři, rizoto by mělo být krémové a lahodné. Nahoru přidáme vypražený speck a pokud chcete být úplně profíci můžete vše ozdobit i par kostičkami příjemně kyselého jablka Granny Smith.
  5. Doufám, že vám recept bude chutnat a že si jej rádi zařadíte ve své kuchařce do sekce „oblíbená rizota“. Přeji Vám dobrou chuť.
  6. Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica - @FoodMillBlog. Fotky nafotil: 360co
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments