Ingredience
180 g spaghetti nebo bucatini
120 g zauzené pancetty nebo guanciale
1 střední červená cibule
250 g rajčatové passaty – loupaná rajčata San Marzano
70 g strouhaného ovčího sýra Pecorino Romano
1 dcl červeného vína
čerstvý černý pepř, sůl
extra panenský olivový olej
Postup
- Nejprve si nakrájíme pancettu nebo guanciale na cca půl centimetru silné plátky. Plátky orestujeme v pánvi na olivovém oleji do křupava a dáme stranou. Platí, že čím mastnější pancetta je, tím lépe chutná. U guanciale si žádné takové problémy dělat nemusíme!
- Ve stejné pánvi osmažíme červenou cibuli nakrájenou na středně silné plátky. Když cibule začne sklovatět, podlijeme ji červeným vínem. Jakmile se víno začne vypařovat, nasypeme do pánve rajčata a pomalu dusíme. Čím pomaleji, tím lépe.
- Mezitím si v horké osolené vodě uvaříme těstoviny (al dente). Do rajčatové omáčky po chvilce přihodíme osmaženou pancettu nebo guanciale a mícháme (můžeme si nechat pár plátků na zdobení stranou). Nezapomeňte omáčku ochutnat a dochutit čerstvým mletým pepřem, případně solí. Jakmile máme těstoviny uvařené, smícháme je v pánvi s omáčkou a přidáme nastrouhaný ovčí sýr Pecorino Romano. Vše důkladně zamícháme. Pokud je to třeba, můžeme použít ještě trochu osolené vody z těstovin. Jakmile je omáčka důkladně promíchaná s těstovinami, můžeme začít servírovat.
- Spaghetti all’amatriciana podáváme posypané Pecorinem Romanem, plátky křupavé pancetty, čerstvě mletým pepřem a pár kapkami olivového oleje.
- Wine pairing: M&S This is..., Italian Red 2019. K masové omáčce se skvěle hodí víno z řady M&S This is... s výstižným názvem Italian Red. Je vyrobeno z lokálních červených hroznů a vyznačuje se lehkým tělem, ale přitom příjemně intenzivní chutí, která vám bude připomínat lesní ovoce. Italian Red je příjemně pitelné a nebudete kvůli němu muset rozbíjet kasičku.
- Přeji vám dobrou chuť.
- Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravil Milan Juřica. a Carolina Soldati // FoodMillBlog a Mill_Carol_ Fotky nafotil: 360co
Cibule do těchto těstovin nepatří