Ingredience
600 g bílé cibule
200 g másla
600 ml silného vývaru (nejlépe hovězího)
250 ml vody
300 ml francouzského Chardonnay
měkký pšeničný chléb (toustový chléb)
čerstvý tymián
nastrouhaný sýr English Cheddar
nastrouhaný sýr Truffle Gouda (lanýžová gouda )
trochu čerstvé pažitky na zdobení
hrubý černý pepř, sůl a muškátový oříšek
olivový olej
Postup
- Oloupanou cibuli si nakrájíme na stejné proužky a ve velkém hrnci rozpustíme máslo. Cibuli začneme pomalinku a lehce restovat. Čím pomaleji, tím lépe. Cibuli jsem restoval cca 40 minut.
- Jakmile se začne cibule lehce připalovat a hnědnout, přidáme čerstvé snítky tymiánu, 300 ml Chardonnay a neustále mícháme. Po vypaření alkoholu z vína, přilijeme hovězí vývar, stáhneme plamen na minimum a necháme pomalu vařit. Nezapomeňte polévku osolit a opepřit čerstvým, hrubým pepřem a dochutit muškátovým oříškem. V okamžiku, kdy máme polévku převařenou, vytáhneme snítky tymiánu.
- Mezitím si připravíme tousty, které stačí lehce pokapat olivovým olejem a opepřit. Dáme je trochu zapéct do trouby a po chvilce posypeme strouhaným sýrem. Až je sýr pěkně zapečený, můžeme servírovat. Pro milovníky zvláštních chutí doporučuji vyzkoušet lanýžovou goudu.
- Cibulačku servírujeme horkou se zapečenými tousty, posypanými čerstvou pažitkou. Na zdobení můžeme ještě použít čerstvé snítky tymiánu.
- Wine pairing: Petit Chablis, Appelation Petit Chablis Contrólée, Bourgogne, Francie, 2017. Nezapomeňte si k naší polévce otevřít láhev minerálního Petit Chablis, které bylo vyrobeno z hroznů Chardonnay z regionu Bourgogne ve Francii, kde má svoje nejlepší podmínky pro pěstování. Toto lehké víno příjemně doplní chuť cibulačky.
- Přeji vám dobrou chuť. Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica // FoodMILLBlog. Fotografie nafotilo Crea Studio.