Ingredience
- 180 g míchaného listového salátu
- 100 g marinovaných artyčoků s citronovou šťávou a černým pepřem M&S
- 100 g grilovaných artyčoků nakládaných v extra panenském olivovém oleji M&S
- 1 červená cibule (nejlépe Tropea)
- 140 g sušené šunky - Prosciutto Toscano DOP M&S
- hobliny Parmigiano reggiano (podle libosti)
- hrst máty na zdobení
- Dresink:
- 2 limetky
- 2 citrony
- 6 lžiček lesního medu
- 4 pol. lžíce extra panenského olivového oleje
- hrubá sůl
- pepř
Postup
- Nejprve si připravíme dresink na salát. Citrony a limetky vylisujeme, šťávu smícháme s medem a olivovým olejem a pořádně metličkou vyšleháme. Dochutíme solí a pepřem podle chuti a necháme v lednici odležet.
- Do předehřáté trouby na max. 100 °C vložíme na plech s pečícím papírem jednotlivé plátky sušené šunky a necháme je dál v troubě pražit. Poté je vytáhneme a necháme je vychladnout. Musí být hezky křupavé, ale ne spálené.
- Artyčoky necháme důkladně okapat a pak je zprudka orestujeme na pánvi. (Pokud budete grilovat, doporučuji artyčoky zprudka grilovat na dřevěném uhlí). Necháme je lehce vychladnout a nakrájíme je na půlměsíčky.
- Umytý salát vložíme do velké misky a promícháme jej s dresinkem. Poté na talíř položíme požadované množství salátu, přidáme kolem dokola grilované artyčoky a nalámeme praženou sušenou šunku. Navrch ozdobíme salát hoblinkami parmezánu, lístky máty a nakrájenou červenou cibulí na jemné proužky.
- Wine pairing: K tomuto receptu se krásně hodí suché bílé víno Verdicchio z oblasti Marche. Tato odrůda je jedna z nejstarších, kterou Italové pěstovali už od 14. století. Název Verdicchio je odvozený od slova zelený, i proto jsem ho vybral k tomuto salátu. Italové tuto odrůdu také nazývají “bílou hvězdou Itálie” pro svou tropickou chuť s květinovými nádechy a velice osvěžujícím tělem. Však ho ochutnejte sami.
- Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.