Ingredience
- 1 středně velký lilek
- 250 g kravská mozzarella DOP (M&S)
- 250 g kravský sýr Taleggio DOP (M&S)
- hrst čerstvé bazalky
- 4 velká rajčata
- 1 ks červené cibule Tropea
- 2 ks stroužky česneku
- hrubý pepř
- mořská hrubá sůl
- extra panenský olivový olej
- olej na smažení
- Rajčatová salsa:
- 6 ks středně velkých rajčat
- hrst bazalky
- trochu čerstvého koriandru (podle chuti)
- trochu čerstvého kopru (podle chuti)
- extra panenský olivový olej
- limetka
- hrubý pepř
- mořská hrubá sůl
Postup
- Lilky si nakrájíme na 1 cm tenké plátky. Plátky osolíme a necháme 45 minut vypotit. V průběhu je otáčíme a vypocenou vodu kuchyňskou utěrkou osušujeme.
- Mezitím, co se nám potí lilky, si připravíme rajčatovou salsu. Do tyčového mixéru vložíme 4 velká sladká rajčata, přidáme hrst bazalky společně s trochou koriandru a kopru (podle vaší chuti). Dále přidáme vymačkanou limetku a dvě lžíce extra panenského olivového oleje. Osolíme a mixujeme do hladka. Poté salsu dáme na odležení do lednice.
- Předehřejeme si troubu na 150 °C. Vysušené lilky zprudka smažíme ve velké pánvi na fritovacím oleji z obou dvou stran (nedávejte zbytečně moc oleje). Lilky musí chytnout tu správnou barvu. Poté lilky naskládáme na pečící papír na plech. Všechny lilky potřeme rozetřeným česnekem a olivovým extra panenským olejem a dáme grilovat do trouby na 10-13 minut.
- Mozzarellu si nakrájíme na pěkné pravidelné plátky, stejně jako 4 velká rajčata a kravský sýr Talleggio. Do zchlazené salsy přidáme ještě dvě nahrubo nakrájená rajčata.
- Jakmile jsou lilky z grilu pěkně dozlatova upečené, vytáhneme je ven. Připravíme si talíř a naběračkou opatrně dáme první vrstvu lilků. Na ně položíme plátek mozzarelly a pak plátek rajčete. Nezapomínáme prokládat vrstvy čerstvou bazalkou a zakapáváme vše olivovým olejem. Celý postup opakujeme tak, aby nám vznikl lilkový dortík. Další dortík připravte stejně, ale místo mozzarelly dejte kravský sýr Taleggio.
- Celou tuto kreaci doplníme rajčatovou salsou kolem dortíku. Na zdobení přidáme najemno nakrájenou červenou cibuli Tropea, pokapeme olivovým olejem a dochutíme hrubou solí a čerstvým hrubým pepřem. Otevřeme si vychlazené víno Gavi DOCG z Piemontu a můžeme jít ochutnávat.
- Wine pairing: Podávat jej můžeme s dobře vychlazeným bílým vínem GAVI - Quadro Sei 2016, které pochází z proslulé italské vinařské oblasti Piemonte. Pravda je, že se v této oblasti pěstují více královské a červené odrůdy (Barolo), ale bílá odrůda Cortese patří do kategorie jemných svěžích minerálních vín, které se perfektně hodí právě k sýrům a salátům a nepochybně i bílým rybám. Já ji vybral k tomuto receptu pro její nekompromisní svěžest a mineralitu v přímém kontrastu s krémovými a letními tóny rajčat a bazalky.
- Tento recept pro Vás připravil z produktů M&S Milan Juřica. Fotografie nafotilo Crea Studio.