Šumivý piknik s bublinkami od M&S podle FoodMillBlog

Bez obav lze tvrdit, že pikniky jsou symbolem anglického léta. Angličané tuto kratochvíli povýšili na opravdovou instituci, možná právě proto že počasí na Britských ostrovech je proslavené svou vrtkavostí. Jakmile se tedy naskytne krásný slunečný den, je třeba ho ihned využít a vyrazit s přáteli na lehkou hostinu mezi zelení. 

Piknikovým pochutinám bychom mohli věnovat celý samostatný článek. Dnes se však zaměříme na jinou velice důležitou součást každého pikniku, a to sice bublinky! Ještě jsem nezažil piknik, který by se obešel bez dobře vychlazené skleničky prosecca či sektu. To je bezesporu zásluha praktičností, a hlavně popularitou šumivých vín. Když už jednu takovou lahvinku otevřete, málokdy se stane, že byste ji nedopili. 

A přesto nejsou bublinky jako bublinky. Proto se dnes podíváme na šumivá vína trochu zblízka, vysvětlíme si základní rozdíly mezi nimi a povíme si pár tipů, jak je vybírat a jak je servírovat. 

Brut, extra dry a spol.

Když v obchodě vezmeme do ruky láhev šumivého vína, zpravidla se z etikety kromě názvu dočteme i do jaké podkategorie spadá. Názvy Brut, Extra brut, Extra dry, Dry a Demi-sec nám jsou tedy všem známy. Ale víme, jaký je mezi nimi rozdíl?

Vezměme to popořadě. Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr a zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou pak sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. Vína označená samotným slovem Brut jsou ta, jejichž hladina zbytkového cukru nepřesahuje 12 g/l.

Jakýsi předěl mezi suchými a sladšími sekty tvoří ty, jenž nesou označení Extra dry. Obsah cukru se v nich pohybuje mezi 12 a 17 g na litr. Jsou tedy už o něco sladší než vína kategorie Brut. Když se ve stupnici sladkosti posuneme ještě dál, konkrétněji k obsahu zbytkového cukru někde mezi 17 a 32 g na litr, mluvíme už o vínu Dry nebo Secco.

Posledním stupněm je pak tedy Demi-sec, kde se obsah cukru pohybuje v hodnotách 33-50 g/l. Právě tato vína nám dovedou zadělat na pořádný bolehlav, což jistě všichni dobře známe.   

Pokud si nevíte rady, jestli sáhnout po Brut nebo Extra dry, navrhuji koupit obě láhve a začít piknik dobře vychlazeným Brutem a poté přejít k Extra dry. Brut se hodí mnohem víc na začátek slavnosti, ať už na přípitek nebo k prvním chodům. Samozřejmě vše záleží na vaší chuti, ale bývá zvykem, že Brutu vypije člověk víc než sladkých Extra dry či Dry. Hovořím z vlastní dlouholeté zkušenosti. 

Jiný kraj, jiný mrav, aneb je libo Itálii, Španělsko či Francii? 

Pro prosecco na kraj světa:

Neznám snad nikoho, kdo by někdy neochutnal prosecco. Toto perlivé víno, které dobývá a válcuje celý svět, pochází z italských oblastí Veneto a Friuli-Venezia Giulia a vyrabět by se mělo vždy z odrůdy Glera. U nás bylo dříve známé spíše z koktejlů jako jsou Spritz Aperol či Bellini, ale velice rychle si vydobylo své místo jako plnohodnotný letní nápoj. Při nákupu úrosecca doporučuji sledovat, zda má prosecco denominaci DOC nebo DOCG. U kvalitnějšího DOCG si už platíte za garanci té nejlepší kvality. 

Když se řekne „Cava“: 

Cava je druh šumivého španělského vína původem z oblasti Katalánska, především pak z provincií Barcelona a Tarragona. Může být bílé i růžové a dodnes se vyrábí tradiční metodou. Jeho historie sahá teprve do druhé půlky 19. století a nepochybně mu bylo předlohou francouzské šampaňské. I právě kvůli tomu měla Cava několik sporů s Francií ohledně názvosloví, které nakonec vyústily v ustanovení názvu „vino de cava“. Cava se vyrábí především z odrůd Macabeu, Parellada a Xarel·lo, ale můžeme v ní najít i jiné odrůdy.

Krémový Crémant:

Šumivá vína Crémant pocházejí z francouzského regionu Champagne, ale nejedná se o šampaňské tak, jak ho známe. Crémant je varianta klasického šampaňského s jemnějším perlením, které je výsledkem nižšího tlaku v láhvi. To mu však nikterak neubírá na chuti, ba spíše naopak. Jeho jedinečný způsob výroby mu propůjčuje osvěžující letní chuť, a hlavně bohatou krémovou pěnu z bublinek, která tomuto vínu dala jeho název.  

Dobře vychlazená láhev je základ! 

Největším prohřeškem proti šumivému vínu je špatně vychlazená láhev. A to z toho důvodu, že vyšší teploty mění jeho chuťový profil. Víno má tendenci být sladší a rychleji vypěnit, a tak nebude chutnat opravdu nikomu. 

Proto nepodceňujte včasné zakoupení a vychlazení láhve. Její následný přenos do parku by pak měl být samozřejmě co nejrychlejší. Ale co s ní dělat, než na ní přijde řada? Naštěstí je v dnešní době k dostání spousta chladících gelových návleků na lahve či přenosných chladících tašek, ve kterých můžete schraňovat lahve nebo také jídlo a ovoce (suprovou piknikovou chladící tašku seženete například na e-shopu Marks & Spencer – nejenže skvěle funguje, ale také vypadá fakt stylově)

Zdůrazním to tedy ještě jednou – šumivá vína v létě jedině vychlazená. Pro piknikovou logistiku je dokonce možné je i podchladit. Při převozu se tak teplota lahve zvedne jen o málo a až dorazíte na piknik, tak bude v ideální teplotě. A ještě jedna věc; chápu, že ne vždy je možné si s sebou brát skleničky, ovšem kdo si je vezme, tak neprohloupí. Nejenže tak šetříme přírodu, ale sekty ze skla chutná mnohem lépe než z plastu. 

Teď když máme základní orientaci za sebou, můžeme směle začít plánovat náš příští piknik. Pro inspiraci jsem si pro vás dovolil vybrat čtyři různá šumivá vína z nabídky M&S, která vás zcela jistě uspokojí jak chutí, tak i svou cenou. 

Prosecco DOC, Extra Dry, M&S

Toto o něco sladší (Extra dry) prosecco vyrobené z odrůdy Glera chutná po citrusech, hrušce a jablku. Jedná se o doopravdy všestranné víno, ideální na pikniku, k přípitku ale samozřejmě i dalším míchaným drinkům na bázi prosecca. Vřele doporučuji! 

Prosecco DOC BRUT, M&S Classics No 17

Jako každé správné prosecco, i tento druh je vyroben z hroznů Glera, ale už se jedná o něco sušší a svěžejší záležitost. Vyznačuje se světle slámovou barvou a rychle proudícími bublinkami. I zde můžeme cítit příjemnou chuť hrušky a zeleného jablka. Jeho ideální teplota se pohybuje mezi 5-8 °C. Perfektně se bude hodit k veškerým předkrmovým jídlům či mořským plodům. 

PRESTIGE CAVA, Rosado Brut, M&S

Tato nádherná růžová Cava Prestige vás nadchne svým elegantně jemným perlením. Je vyrobena tradiční metodou dozrávání v láhvi z hroznů odrůd Monastrell a Trepat ze severovýchodního Španělska. Po prvním ochutnání vás překvapí bohatá chuť malin a černého rybízu. Výborně se hodí ke španělskému tapas, paelle a samozřejmě lososovému tataráku, ale chutná skvěle i samotná. Ideální teplota servírování Cavy je 6-8 °C

Crémant de Bourgogne, Brut, AOC, M&S Classics No 17

A jako poslední tu máme suchý francouzský Crémant de Bourgogne. Tato už poměrně luxusní záležitost se vyrábí z odrůd Pinot Noir, Aligoté, Chardonnay a burgundské odrůdy Gamay. Snoubí se v ní krémovitost a elegance provedení. Chutná po meruňkách a malinách. Pokud jste milovníci bublinek tak si Crémant de Bourgogne vychutnáte kdykoliv i samotný, ale určitě nezklame ani k salátu s kozím sýrem nebo jemně zauzeným lososem, či případně ve spojení s drobnými „finger foods”. Samozřejmě nemusím říkat, že nejlepší bude na aperitiv. Servírovací teplota: 6-8 °C

Doufám, že vám budou tato šumivá vína chutnat! Všechna si je můžete koupit v potravinových řetězcích M&S. Přeji vám hezké léto a mnoho povedených pikniků. 

Autor textu: Milan Juřica / FoodMillBlog

someliér a food blogger M&S

Použité dekorace: Marks & Spencer CZ

Fotky: Jan Vychodil // 360Company 

Styling: FoodMillBlog