Velikonoční máslový beránek od Cat & Cook

servings

Počet porcí

10-12 porcí

preparation

Doba přípravy

90 minut

Ingredience

  • 210 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • Lžička vanilkové esence
  • 6 žloutků
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 6 bílků
  • špetka soli
  • trochu slunečnicového oleje a jemné strouhanky na vymazání a vysypání formy

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Máslo i vejce si vyndejte z lednice minimálně jednu hodinu před pečením. Mouku přesejte do mísy. Troubu zapněte na 150 stupňů. Formu na beránka vymažte olejem a vysypte jemně mletou strouhankou nebo hrubou moukou (i já bych raději použila máslo, nicméně v tomto případě opravdu lépe funguje olej). Na tomto kroku si dejte opravdu záležet a vymažte každý záhyb formy, se strouhankou nešetřete.
  2. Žloutky oddělte od bílků. Pomocí balónové metly (nebo ručním mixérem) šlehejte bílky se špetkou cukru do světlé tekuté pěny. Postupně přidávejte 100 g cukru a šlehejte asi 5 minut dokud sníh nebude tvořit tužší špičky.
  3. V míse robota pomocí K-nástavce třete samotné máslo asi 5 minut. Poté přidejte 100 g cukru, semínka z vanilkového lusku a vanilkovou esenci. Mixujte na střední stupeň do světlé pěny, bude to trvat asi 8 minut. Žloutky přidávejte jeden po druhém a vždy počkejte, než se ten předchozí zcela zašlehá. Do žloutkové směsi na několikrát opatrně vmíchejte prosáté obě mouky a mléko. Buď na nejnižší stupeň mixéru nebo vařečkou / stěrkou ručně. Na závěr přidejte vyšlehané bílky s cukrem a metličkou promíchejte. Není třeba směs dlouho vymíchávat, stačí jen řádně vmíchat sníh.
  4. Formu naplňte téměř do plna, přikryjte ji druhou částí a dejte péct na střed trouby. Beránek by se měl péct asi hodinu, nicméně záleží na velikosti formy, výhřevnosti trouby atd. Hotový beránek je zlatavý a těsto je po stlačení pěkně pružné. Pomůže vám i test pomocí vpíchnuté špejle, která by měla být po vytažení čistá.
  5. Pečeného beránka vyndejte z trouby a počkejte 2 – 3 minuty, beránek se vyrovná s teplotním šokem, trošku se smrskne a to je přesně ta chvíle, kdy je třeba ho opatrně vyklopit na prkénko. Zde se ukáže, jak dobře jste připravili formu.
  6. Beránka nechte vychladnout, oči mu zvýrazněte hřebíčky / mandličkami a ovažte mu nějakou pěknou stuhu kolem krku :) Veselé Velikonoce!
  7. Tento recept pro vás z M&S surovin připravila Cat & Cook.
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments