Ingredience
250 g hladké mouky
8 semínek kardamomu
100 g cukru moučka
150 g studeného másla
1 pomeranč
1 žloutek z většího vejce
1 lžička studené vody
100 g bílé čokolády
Postup
- Příprava: Prosejte mouku. Ve hmoždíři rozdrťte kardamom na sypký prášek. Vyndejte studené máslo. Jemně nastrouhejte kůru pomeranče.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů (horkovzdušnou na 160 stupňů, stupeň 4 u plynové trouby) a připravte si dva plechy s pečicím papírem.
- Smíchejte mouku, rozdrcený kardamom a cukr.
- Do směsi přidejte máslo a míchejte, dokud směs nebude připomínat konzistencí strouhanku.
- Přidejte pomerančovou kůru, žloutek a vodu. Zpracujte směs do tuhého těsta.
- Těsto nechte uležet v ledničce po dobu asi 20 minut.
- Pracujte vždy jen s polovinou těsta. Vyválejte těsto do tloušťky zhruba 3 mm.
- Vykrajujte sušenky. Celkem byste jich měli mít asi 24.
- Vykrájené kousky pokládejte na plech s rozestupem asi 2 cm.
- Špejlí vytvořte otvor v sušenkách, kterým provlíknete stužku.
- Nechte vychladit v ledničce asi 10 minut. Sušenky se zpevní. Pečte 7-8 minut, dokud nezezlátnou na okrajích. Poté je vyndejte z trouby a nechte je vychladnout.
- Znovu vytvořte otvor na stužku, dokud jsou sušenky horké a křehké.
- Nalámejte čokoládu do misky a nechte ji rozehřát.
- Rozehřátou čokoládou ozdobte sušenky. Použijte zdobící sáček.
- Provlékněte sušenky přízí nebo stuhou a zavěste na stromeček.