Vanilková roláda s jahodami od Cat & Cook

Vanilková roláda od Cat & Cook je skvělým dezertem k odpolední kávě.

servings

Počet porcí

12 porcí

preparation

Doba přípravy

60 minut

Ingredience

  • Piškot:
  • 200 g vajec (cca 4 ks)
  • 125 g cukru krupice
  • 25 g másla
  • 125 g hladké mouky typ 00
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Krém:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g 30% smetany
  • Cukr moučka podle chuti (asi 50 – 100 g)
  • 5 ks jahod + další jahody na ozdobu

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 170 stupňů. Plech vyložte pečícím papírem (ideálně aby trochu vykukoval ven).
  2. Máslo rozpusťte v rendlíku a nechte zchladnout. Vejce společně s cukrem mixujte cca 10 minut do husté pěny. Hmota musí být vyšlehaná opravdu dobře, to je základ úspěchu. Správě vyšlehaná pěna je úplně světlounká a téměř nestéká ze stěrky. Hladkou mouku smíchejte v míse s práškem do pečiva a následně přes síto přesypte do mísy s vyšlehanými vejci. Stěrkou směs jen lehce podebírejte, aby se mouka rovnoměrně rozpustila a neměli jste v těstě hodně hrudek. Až budete mít směs krásně homogenní, přilijte máslo, vanilku a opět zlehka stěrkou vymíchejte.
  3. Takto připravenou směs nalijte na plech a pečte asi 10 minut, dokud nezačne povrch lehce zlátnout. Mezitím si připravte čistou utěrku. Hotový piškot nechte po vyndání z trouby 5 minut odpočinout a poté ho překlopte na utěrku. Opatrně stáhněte pečící papír a zabalte do utěrky jako roládu. Takto piškot nechte v utěrce zcela vychladnout. Tím, že roládu takto zabalíme, zabráníme případnému popraskání při balení s krémem.
  4. Krém: Na krém si připravte chladné mascarpone a vychlazenou šlehačku. Společně s cukrem vše vyšlehejte, dokud nebude krém tvořit pevnější špičky. Trvá to asi pět minut. Jahody nakrájejte na co nejmenší kostičky a přidejte do krému. Do krému můžete přidat i vanilku podle chuti. Pokud budete chtít roládu zdobit i nahoře, nechte si trochu krému stranou předtím, než do něj dáte jahody.
  5. Roládu opatrně rozložte a odstraňte utěrku. Potřete ji krémem a zabalte. Do cukrářského sáčku s trezírovací špičkou (zdobičkou) naneste zbytek krému a ozdobte roládu navrchu.
  6. Krém můžete po roládě i jen tak potřít. Nakonec ozdobte jahodami a případně květinami, pokud chcete.
  7. Tento recept pro vás z M&S surovin připravila Cat & Cook.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments