Valentýsnké cupcakes od Cat & Cook

Valentýn se kvapem blíží! Připravte se na něj s těmito nádhernými cupcakes!

servings

Počet porcí

24 cupcakes

preparation

Doba přípravy

60 minut

Ingredience

  • Na 24 cupcakes:
  • 80 g másla
  • 270 g hladké mouky
  • 65 g holandského kakaa
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 340 g muscovado / třtinového cukru
  • špetka mořské soli
  • 2 velká vejce (100g)
  • 200 – 220 ml plnotučného mléka
  • 150 ml horké silné kávy
  • Krém:
  • 200 g másla
  • 450 g mascarpone
  • 130 g čokolády 70%
  • cukr pudrový podle chuti
  • 1 lžička vanilkové esence

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nech z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Formu na muffiny vyložte košíčky na cupcakes.
  2. Máslo na nízkém plamenu rozpusťte a nechte zchladnout. Do mísy robota (nebo do velké mísy) prosajte mouku, kakao, kypřící prášek, jedlou sodu a přidejte cukr a sůl. Promíchejte (K-metlou nebo stěrkou), dokud se barva směsi nesjednotí.
  3. Mléko a vejce pokojové teploty smíchejte a rozkvedlejte. Nalijte ho do suché směsi a míchejte. Postupně přilévejte horkou kávu a pokračujte v míchání, dokud nebude směs homogenní. Nakonec po částech přidávejte zchladlé rozpuštěné máslo a opět řádně promíchávejte.
  4. Těsto by mělo být krásně hladké a sametové. Každý košíček naplňte do necelé ½ a dejte péct cca na 30 minut. Propečenost cupcakes zkontrolujte špejlí, ta by po vytažení z dortíku měla být čistá. Nicméně nenechávejte je v troubě zbytečně déle, aby se nevysušily. Poté je nechte vystydnout na mřížce.
  5. Na krém mixujte máslo pokojové teploty asi 15 minut samotné (ručním mixérem nebo balónovou metlou na stolním mixéru). Správně vyšlehané máslo nabyde na objemu asi dvakrát tolik, bude krásně vonět a zbělá. Následně po lžících zašlehávejte mascarpone pokojové teploty. Mezitím si rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a nechte ji zchladnout. Dejte si pozor, aby se pára nedostala do čokolády, srazila by se a ztratila svoji jemnou strukturu. Čokoládu nyní postupně zašlehávejte do krému. Dejte si přitom na čas a přidávejte ji opravdu po malých dávkách. Nakonec přisypte cukr podle chuti, přidejte lžičku vanilkové esence a zašlehejte.
  6. Vychladlé cupcakes ozdobte krémem pomocí zdobícího pytlíku a trezírovací špičky. Navrch můžete dát jahodu nebo třeba čokoládové pralinky ve tvaru srdíčka. Fantazii se meze nekladou :).
  7. Tip: Než ozdobíte cupcakes jahodami, můžete je vychlazené napíchnout na špejli a namočit v rozpuštěné čokoládě.
  8. Tento recept pro vás z M&S surovin připravila Cat & Cook.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments