Ingredience
- Na 24 cupcakes:
- 80 g másla
- 270 g hladké mouky
- 65 g holandského kakaa
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 340 g muscovado / třtinového cukru
- špetka mořské soli
- 2 velká vejce (100g)
- 200 – 220 ml plnotučného mléka
- 150 ml horké silné kávy
- Krém:
- 200 g másla
- 450 g mascarpone
- 130 g čokolády 70%
- cukr pudrový podle chuti
- 1 lžička vanilkové esence
Postup
- Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nech z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Formu na muffiny vyložte košíčky na cupcakes.
- Máslo na nízkém plamenu rozpusťte a nechte zchladnout. Do mísy robota (nebo do velké mísy) prosajte mouku, kakao, kypřící prášek, jedlou sodu a přidejte cukr a sůl. Promíchejte (K-metlou nebo stěrkou), dokud se barva směsi nesjednotí.
- Mléko a vejce pokojové teploty smíchejte a rozkvedlejte. Nalijte ho do suché směsi a míchejte. Postupně přilévejte horkou kávu a pokračujte v míchání, dokud nebude směs homogenní. Nakonec po částech přidávejte zchladlé rozpuštěné máslo a opět řádně promíchávejte.
- Těsto by mělo být krásně hladké a sametové. Každý košíček naplňte do necelé ½ a dejte péct cca na 30 minut. Propečenost cupcakes zkontrolujte špejlí, ta by po vytažení z dortíku měla být čistá. Nicméně nenechávejte je v troubě zbytečně déle, aby se nevysušily. Poté je nechte vystydnout na mřížce.
- Na krém mixujte máslo pokojové teploty asi 15 minut samotné (ručním mixérem nebo balónovou metlou na stolním mixéru). Správně vyšlehané máslo nabyde na objemu asi dvakrát tolik, bude krásně vonět a zbělá. Následně po lžících zašlehávejte mascarpone pokojové teploty. Mezitím si rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a nechte ji zchladnout. Dejte si pozor, aby se pára nedostala do čokolády, srazila by se a ztratila svoji jemnou strukturu. Čokoládu nyní postupně zašlehávejte do krému. Dejte si přitom na čas a přidávejte ji opravdu po malých dávkách. Nakonec přisypte cukr podle chuti, přidejte lžičku vanilkové esence a zašlehejte.
- Vychladlé cupcakes ozdobte krémem pomocí zdobícího pytlíku a trezírovací špičky. Navrch můžete dát jahodu nebo třeba čokoládové pralinky ve tvaru srdíčka. Fantazii se meze nekladou :).
- Tip: Než ozdobíte cupcakes jahodami, můžete je vychlazené napíchnout na špejli a namočit v rozpuštěné čokoládě.
- Tento recept pro vás z M&S surovin připravila Cat & Cook.