Ingredience
- Na omáčku:
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 300 g cherry rajčátek
- 60 ml suchého bílého vína
- 2 hrsti čerstvé bazalky
- 2 lžíce citronové šťávy
- 30 g másla
- Sůl, pepř
- Na tresku:
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 x 200 g vyšší filet z tresky
- Sůl a pepř
Postup
- Rybu si vyndejte na linku minimálně 45 minut předtím, než ji budete připravovat. Nepřilnavou pánev rozehřejte. Tresku pokapejte olejem a rovnoměrně ho po ní rozmažte (já to dělám rukama). Rybu opatrně položte na pánev a restujte asi 4 – 5 minut (podle výšky filetu). Dejte si pozor, ať ji nevysušíte, ryby si totiž poměrně dlouho drží zbytkové teplo. Pokud máte hodně ploché filety, postačí jen 3 minutky. Poté filety obraťte a restujte ještě asi 3 – 4 minuty. Sundejte je z pánve na talíř a nechte chvíli odpočinout.
- V pánvi si rozehřejte olej a přidejte na poloviny nakrájená cherry rajčátka. Plamen mějte něco málo přes půlku, rajčátka hodně prskají. Restujte asi 3 minutky, poté přidejte na jemné plátky nakrájený česnek a citrónovou šťávu. Smažte ještě minutku a poté podlijte bílým vínem. Počkejte, až se vypaří alkohol. Mezitím nasekejte bazalku nahrubo a připravte si vychlazené máslo. Až z omáčky nebude cítit alkohol, sundejte pánev z plotny, přidejte bazalku, máslo, sůl a pepř a opatrně vymíchejte sametovou omáčku tak, aby rajčátka stále zůstala celá.
- Rybu vložte do pánve s omáčkou a podávejte s bagetkou. Pokud máte doma červené nebo zelené pesto, můžete jím ještě rybu potřít.
- Tento recept pro vás z M&S surovin připravila Cat & Cook.