Tom kha gai od Cat & Cook

Polévka jako taková se vyvinula až v 19. století. Dříve to býval pokrm z vody a kokosového mléka, ve kterém se vařilo kuře nebo kachna s notnou dávkou galangalu a servíroval se jako hlavní jídlo.

servings

Počet porcí

5-6

preparation

Doba přípravy

45 minut

Ingredience

  • 1,2 l domácí kuřecího vývaru
  • 800 ml plnotučného kokosového mléka
  • 4 stonky čerstvé citronové trávy, nasekané na 1 cm kousky, pak rozbité nožem
  • 6 červených thajských šalotek, oloupaných a rozřezaných (náhrada - 3 rozbité stroužky česneku a trochu červené cibule)
  • 1 hrnek čerstvých listů koriandru
  • 4 - 5 čerstvých červených chilli papriček “birds eye”, rozbité nožem
  • asi 7 cm kus čerstvého galangalového kořene, nakrájený na plátky (náhrada – zázvor)
  • 8 – 10 čerstvých kafirových listů
  • 2 čajové lžičky palmového cukru (náhrada – hnědý cukr)
  • 900 g kuřecích prsou nebo vykoštěných stehen, nakrájených na menší kousky
  • 2 hrnky nakrájených hub (žampiony, hlíva ústřičná, shiitake...)
  • 1/4 hrnku thajské rybí omáčky
  • 2 limetky
  • 15 ks čerstvých baby kukuřiček (případně v konzervě) nakrájených na menší kousky
  • proužky sladké červené papriky, poloviny cherry rajčat nebo plátky mrkve (volitelné)
  • Na zdobení:
  • 1 hrst čerstvého koriandru, nakrájeného
  • Sriracha

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Do hrnce nalijte vývar, kokosové mléko a přidejte citrónovou trávu, galangal, šalotku, koriandr a limetové listy. Přiveďte těsně pod pod varu a vyčkejte 10 minut, aby se bylinky hezky infuzovaly do polévky. Pozor, polévka by se neměla zatím vařit.
  2. Přidejte cukr do vývaru, pokud ho používáte (polévka by neměla být příliš sladká) a lehce provařte – opravdu stačí na nízký plamen, kolem 150 stupňů. Přidejte kuřecí maso, houby, kukuřici a další zeleninu a vařte na nižším plamenu asi 5 – 10 minut. Jakmile se kuře uvaří, přidejte rozdrcené chilli papričky a okamžitě sundejte polévku z plotny.
  3. Přidejte šťávu z 2 limet a rybí omáčku, promíchejte a ochutnejte. Přidejte více limetové šťávy a rybí omáčky, je-li to nutné. Polévka by měla být převážně kyselá a následně slaná.
  4. Ozdobte listy koriandru, a pokud máte srirachu, můžete ji podávat jako dochucovadlo. Dobrou chuť :)
  5. Tento recept pro vás z M&S surovin připravila Cat & Cook.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments