Fish&chips od Cat & Cook

Seznamte se s jedním z nejtradičnějších anglických receptů.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

60 minut

Ingredience

  • 600 g tresky bez kůže
  • 250 g hladké mouky
  • 300 ml piva – ležák
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • Lžička medu
  • Arašídový olej
  • Sůl, pepř
  • Ledová lázeň
  • 200 g hrášku
  • Lžíce másla
  • Citrón
  • Sůl, pepř
  • 6 brambor
  • Arašídový olej
  • Sůl

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Oloupejte brambory a nakrájejte na 1 cm hranolky. Properte v ledové vodě a osušte utěrkou. Uvařte je ve vodě (5 – 6 min) a vyndejte na utěrku. Nechte zchladnout a dejte na půl hodiny do lednice. Arašídový (či slunečnicový) olej rozehřejte na 190 stupňů. Hranolky v něm osmažte dozlatova. Vyndejte je děrovanou naběračkou na kuchyňskou utěrku a osolte.
  2. Prosátou mouku smíchejte práškem do pečiva, solí a pepřem, dále přidejte med a pivo. Do misky dejte studenou vodu a kostky ledu. Na tuto misku dejte mísu s těstem. Pivo bude v těstíčku více pracovat a těsto po osmažení bude křupavější.
  3. Tresku nakrájejte na menší proužky. Obalte je v ledovém těstíčku a osmažte v oleji rozpáleném na 180 stupňů do sytě zlatavé barvy. Mělo by to trvat kolem 8 minut, záleží na tom, jak vysoká je ryba.
  4. Čerstvý hrášek lehce osmahněte na másle, budou stačit 3 minutky. Zakápněte šťávou z půlky citrónu, přidejte sůl a pepř. Lehce promixujte tyčovým mixérem tak, aby v něm byly stále sem tam malé kousky hrášku.
  5. Pokud chcete mít Fish and Chips v té nejtradičnější verzi, podávejte je se sladovým octem a bílým pečivem na černobílých novinách.
  6. Tento recept pro vás s láskou připravila Cat&Cook .