Ingredience
Na dort:
300 g hladké mouky (s vyšším obsahem lepku pro lepší kypřicí efekt)
100 g kakaa
1 a půl lžičky jedlé sody
320 g světlého hnědého cukru
300 ml podmáslí
3 lžičky vanilkového extraktu
3 velká vejce
225 ml rostlinného oleje
Na polevu:
100 g mléčné čokolády
100 g hořké čokolády
250 g slaného másla
700 g moučkového cukru
25 g kakaa
3 lžíce mléka
Halloweenské sladkosti, bonbony
Postup
- Příprava: Prosejte kakao. Pečlivě rozlámejte mléčnou čokoládu. Pečlivě rozlámejte hořkou čokoládu. Nechte změknout slané máslo. Prosejte moučkový cukr.
- Předehřejte troubu na 180°C. V konvici uvařte 150 ml vody.
- Formy na dort (3x 20 cm) vymažte olejem, nezapomeňte i na její okraje. Vyložte ji pečicím papírem.
- Ve velké míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a cukr.
- Ve vedlejší míse vyšlehejte podmáslí, vanilkový extrakt, vejce a olej a po částech vmíchejte do suché směsi.
- Do mísy přidejte 150 ml horké vody a míchejte do té doby, než budete mít jemnou směs.
- Směs rozdělte do 3 forem a ty pečte 25-30 minut.
- Špejli píchněte do dortu, a pokud ji vytáhnete suchou, je dort hotový.
- Nechte dort ve formě vychladnout po dobu 15 minut. Poté dort vyndejte z formy a nechte ho stranou do úplného vychladnutí.
- Nyní se pusťte do přípravy polevy.
- Obě čokolády dejte do mikrovlnné trouby, aby se rozpustily. To můžete udělat i v horké lázni.
- Do velké mísy si připravte máslo, moučkový cukr, kakao a mléko a vytvořte jemnou směs.
- Přidejte čokoládu a znovu zamíchejte.
- Mísu přikryjte utěrkou a nechte ji stát při pokojové teplotě.
- Jako šablonu použijte talíř, odřízněte kruh ze středu jednoho koláče a opatrně jej odstraňte.
- Korpus rozdrolte na drobné drobky a dejte stranou.
- Naberte si plnou polévkovou lžíci polevy, tou pak namažte spodní část dortu.
- Prostřední část dortu naplňte halloweenskými sladkostmi.
- Zbylou polevou natřete celý dort.
- Drobnými dortovými drobky posypte dort a nezapomeňte na jeho strany. Dort také ozdobte halloweenskými sladkostmi.
- Dort před servírováním nechte v ledničce.