Sněhový dort s rebarborou nebo jahodami a mascarpone

Rebarbora je typická pro letní období. Vyzkoušejte tento sněhový dort s rebarborou a mascarpone.

servings

Počet porcí

8 porcí

preparation

Doba přípravy

Příprava 85 minut + pečení 120 minut

Ingredience

  • Na náplň a topping:
  • 30 g loupaných pistácií
  • 350 g mascarpone
  • 50 g moučkového cukru
  • Na sněhovou hmotu:
  • 4 vaječné bílky
  • 225 g cukru krupice
  • Na pyré:
  • 4 pol. lžíce pomerančové šťávy
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 pol. lžíce cukru krupice
  • 400 g rebarbory nebo rebarborový krém M&S
  • jahody na ozdobení

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Příprava: Rebarboru očistíme a nakrájíme na 2cm kousky. Vanilkový lusk zbavíme semínek a nakrájíme na kousky. Moučkový cukr prosejeme. Loupané pistácie, určené na ozdobu, nakrájíme nahrubo.
  2. Troubu předehřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C).  Smícháme rebarboru, cukr, kousky vanilkového lusku a pomerančovou šťávu. Směs přemístíme do menší zapékací mísy a pečeme 15 min, resp. dokud nezměkne. Vyndáme mísu z trouby a necháme vychladnout. 
  3. Troubu zeslabíme na 110 °C (horkovzdušnou na 90 °C). Necháme 10 kousků rebarbory na ozdobu, zbytek v mixéru zpracujeme na pyré nebo rovnou použijte rebarborový krém M&S. Pokud se pyré bude zdát příliš husté, zředíme ho pouze šťávou ze zapékací mísy. Necháme vychladnout. Na pečicí papír načrtneme čtyři kružnice o průměru 18 cm, které poslouží jako pomůcka pro vytvarování sněhových placek. Do pánve s těžkým dnem vsypeme cukr a přidáme 90 ml vody. Vodu nepatrně rozvíříme, aby byl všechen cukr ponořen. (Poté již nemícháme, aby se na bocích pánve netvořily krystalky.)
  4. Pánev postavíme na vysoký plamen a počkáme, než začne směs bublat. Plamen stáhneme na střední stupeň a necháme směs asi 10 minut probublávat. Pokud používáme teploměr, je sirup hotov při dosažení 116 °C. Nemáme-li teploměr, vyzkoušíme směs kápnutím do studené vody. Pokud lze kapku po vytažení rozválet do měkké kuličky, je sirup hotov. Pokud kapka klouže a nedrží pohromadě, necháme ještě chvilku probublávat.
  5. Mezitím v čisté míse elektrickým šlehačem vymícháme bílky dotuha. Jakmile je sirup hotov, přidáme ho za stálého šlehání k vyšlehaným bílkům, dokud se směs neleskne a přísady se dobře nespojí. Zdobičkou či jinak prostřeme směs na připravený plech s pečicím papírem, tak aby vyplňovala načrtnuté kružnice. Pečeme 2 hodiny, poté dvířka trouby pootevřeme, zajistíme vařečkou a pečeme další hodinu, dokud povrch nebude křupavý. Troubu vypneme a další hodinu necháme sněhové placky v troubě chladnout. 
  6. Náplň: Moučkový cukr zašleháme do mascarpone; pro sladší chuť přidáme více cukru. 
  7. Poté do mascarpone jemně vmícháme asi 2/3 rebarborového pyré. Dort poskládáme tak, že asi třetinou mascarponové směsi potřeme sněhovou placku, přidáme trochu zbylého pyré a příborovým nožem mírně zčeříme. Stejný postup opakujeme s dalšími dvěma sněhovými plackami. Placky naskládáme na sebe, přiklopíme poslední z nich a ozdobíme zbylými kousky rebarbory a nasekanými pistáciemi. Na ozdobu jako alternativu můžeme použít jahody.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments