Ingredience
- Piškot:
- 400 g vajec (cca 8 ks)
- 250 g cukru krupice
- 50 g másla
- 170 g hladké mouky typ 00
- 80 g kakaa holandského typu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Zdobení:
- 100 g bílé čokolády
- Květiny, ovoce, makronky (či jiné)
- Slaný karamel M&S
- Čokoládová ganache:
- 200 g čokolády min. 70%
- 80 g másla
- 240 g smetany min. 30%
- 20 g cukru krupice
- Krém na zatažení:
- 250 g másla
- 250 g mascarpone
- Cukr pudrový podle chuti
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Piškot: Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 170 stupňů. Dvě menší formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Nejdříve si vystřihněte kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihněte 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhejte do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezměte tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepte na vnitřní stranu formy. Nastříhané části vám dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dejte kolečko, které si ještě pro jistotu ze spodní strany namažte máslem, aby na dně dobře drželo.
- Máslo rozpusťte v rendlíku a nechte zchladnout. Vejce společně s cukrem mixujte cca 10 minut do husté pěny. Hmota musí být vyšlehaná opravdu dobře, to je základ úspěchu. Správě vyšlehaná pěna je úplně světlounká a téměř nestéká ze stěrky. Hladkou mouku smíchejte v míse s kakaem a práškem do pečiva a následně přes síto přesypte do mísy s vyšlehanými vejci. Stěrkou směs jen lehce podebírejte, aby se mouka rovnoměrně rozpustila a neměli jste v těstě hodně hrudek. Až budete mít směs krásně homogenní, přilijte máslo, vanilku a opět zlehka stěrkou vymíchejte. Tento postup je pro dokonalý výsledek opravdu klíčový.
- Takto připravenou směs nalijte do dvou forem (já si to vždy raději odvážím, abych měla v každé formě stejné množství těsta) a dejte péct cca na 45 minut. Nenechávejte ho ale v troubě zbytečně déle, než je třeba, aby se piškot nevysušil. Zda je korpus hotový poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá. Korpusy nechte zchladnout a poté opatrně vyndejte na mřížku. Nejlepší je nechat korpusy odpočinout do druhého dne a poté zdobit krémem.
- Mascarpone krém: Pozor, máslo i mascarpone musí mít pokojovou teplotu. Ideální je, když si je vyndáte tři hodiny před šleháním. Máslo musí být opravdu měkké, aby vytvořilo perfektní nadýchanou konzistenci. Máslo šlehejte samotné asi 15 – 20 minut (buď ručním šlehačem nebo pomocí balónové metly u stolního robota). Po této době bude krásně našlehané, světlé a bude lahodně vonět. Nyní po lžících přidávejte mascarpone. Vždy počkejte, dokud se mascarpone nespojí s máslem a až poté přidejte další lžíci. Mezitím do krému kápněte vanilkový extrakt. Nakonec prosejte pudrový cukr podle chuti a promíchejte.
- Ganache: Čokoládu nasekejte na co nejmenší kousky (2 – 3 mm). Smetanu s cukrem přiveďte k varu a ihned sundejte z plotny. Počkejte pár vteřin a přelijte s ní čokoládu. Nechte stát cca 10 minut. Poté stěrkou vymíchejte dohladka (nepoužívejte metličku, vnesla by do ganache vzduch). Přidejte máslo nakrájené na malé kostičky (1 x 1 cm) a opět vymíchejte, dokud se máslo nerozpustí. Ideální je míchat ganache od středu ke stranám. Tuk se tak nejlépe vstřebá a vytvoří krémovou konzistenci. Nechte stát v pokojové teplotě bez míchání cca 2 – 3 hodiny. Se směsí opravdu nemíchejte, mohla by se srazit.
- Kompletace: Korpusy podélně rozřízněte (případné vypouklé vršky seřízněte do rovna). Na každé patro nejdříve kolem dokola pomocí zdobícího sáčku nastříkejte krém z mascarpone. Poté vnitřek opatrně promažte ganachí. Na tu vždy přidejte trochu slaného karamelu. Nakonec dort zahlaďte krémem z mascarpone kolem dokola a dejte ztuhnout do lednice na 30 minut. Pokud byste chtěli, podívejte se na můj Youtube kanál Cat and Cook, kde mám tutoriál právě na tvorbu polonahého dortu.
- Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a počkejte až trochu zchladne (přitom ji promíchávejte stěrkou). Čokoládu přelijte do dispenzoru = dávkovací láhve (jako je třeba na kečup) a opatrně vytvořte „stékance“. Čokolády nepouštějte zbytečně moc, aby nestekla až na spodní okraj dortu. Hned, jak budete mít hotovo, dejte dort alespoň na 15 minut do lednice. Mezitím si připravte ozdoby. Já jsem použila jen květiny, vy můžete použít třeba i sněhové pusinky, zbytek krému v podobě bobků, které vytvoříte pomocí zdobícího pytlíku, kostičky čokolády nebo čokoládové hoblinky atd. Fantazii se meze nekladou.
- Pozn.: Pokud používáte čerstvé květiny na dorty, obalte konce do alobalu nebo potravinové folie. Zabráníte tím proniknutí případných nežádoucích látek z květin do dortu.
- Tento recept pro vás z M&S surovin připravila Cat & Cook.