Ingredience
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 3 střední pórky
- 400 g brambor
- 900 ml zeleninového vývaru
- 150 ml smetany nebo créme fraiche
- 1 polévková lžíce čerstvě nakrájené petržele
- Špetka soli a pepře
- 225 g nastrouhaného, vyzrálého čedaru
- 25 g změklého másla
- 1 polévková lžíce Worcestrové omáčky
- 1 polévková lžíce anglické hořčice
- 2 polévkové lžíce velšského světlého piva nebo mléka
- 4 plátky toustu
Postup
- Příprava: Nakrájejte cibuli. Pórek nakrájejte na plátky. Nakrájejte brambory na kostičky.
- Pro přípravu polévky rozpalte olivový olej ve velkém rendlíku. Přidejte cibuli, pórek a brambory a vše vařte 4 až 5 minut, dokud zelenina a brambory nezměknout a nezesvětlají.
- Přidejte zeleninový vývar a koření a vše přiveďte k varu a poté přikryjte pokličkou. Ztlumte teplotu a pomalu vařte dalších 15 minut nebo do té doby, dokud brambory nezměknou.
- Polévku míchejte do té doby, dokud nebude krémová. Poté přidejte na teplotě, vmíchejte smetanu nebo créme fraiche a podle chuti polévku okořeňte.
- Mezitím čedar rozdrolte a smíchejte ho s máslem, Worcestrovou omáčkou, hořčicí a světlým pivem nebo mlékem. Směs rozprostřete na tousty a ty poté dejte rozpálený na gril nebo do předehřáté trouby na 1-2 minuty, dokud se sýr nerozpustí a toust nebude mít zlatavou barvu.
- Polévku nalijte naběračkou do polévkové mísy a ozdobte ji nasekanou petrželí. Podávejte s tousty rozkrojenými na trojúhelníčky. Dobrou chuť!