Pistáciový chlebíček od Cat & Cook

Vyzkoušejte tento skvělý chlebík s naším vanilkovo-rebarborovým krémem!

servings

Počet porcí

Forma 22 – 25 cm x 12 – 15 cm

preparation

Doba přípravy

120 minut

Ingredience

  • 200 g cukru light muscovado (případně třtinového či krupice)
  • 225 g slaného másla (případně klasického)
  • 220 g hladké mouky
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
  • 5 vajec (vel. L)
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 80 g mletých pistácií
  • 25 g nahrubo nasekaných pistácií
  • 125 g crème fraîche / řeckého jogurtu 10 % tuku
  • Špetka soli (pokud používáte nesolené máslo)
  • Máslo a hrubá mouka na vymazání formy
  • 150 g bílé čokolády
  • Pistácie, sušené či čerstvé maliny na ozdobu

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Vejce i máslo vyndejte z lednici alespoň 2 hodiny před používáním.
  2. Troubu si zapněte na 165 stupňů. Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. V míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva, pistácie a sůl.
  3. Máslo mixujte pomocí třecí metly (K – nástavec) alespoň 10 minut ve stolním mixéru, případně ručním mixérem či vařečkou cca 15 – 20 minut. Máslo se musí krásně rozvonět, zesvětlat a zvětšit svůj objem. Až poté přidejte na třikrát cukr a šlehejte dalších 10 – 15 minut. Opravdu se vyplatí počkat, jen tak dosáhnete krásně nadýchaného chlebíčku. Vejce metličkou rozkvedlejte a po částech přilijte do směsi.
  4. Nakonec pomalu přidejte suché ingredience v kombinaci s jogurtem nebo tučnou zakysanou smetanou, mixujte přitom na velmi nízké otáčky.
  5. Hotovou směs nalijte do připravené formy a pečte v troubě na 180 stupňů. Chlebíček se peče asi 30 minut, nicméně je potřeba propečenost kontrolovat špejlí, aby se zbytečně nevysušoval.
  6. Až bude chlebík hotový, vyndejte ho z trouby a počkejte 10 minut. Následně ho opatrně vyklopte z formy a položte na talíř. Nechte ho zcela vychladnout. Pokud máte čas, ideální je dát ho ještě do lednice, aby byl před poléváním vychlazený.
  7. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a počkejte, až trochu zchladne (přitom ji promíchávejte stěrkou). Čokoládu nalijte podélně doprostřed chlebíčku a stěrkou nebo lžící čokoládu opatrně hrňte k okrajům. Čokolády nepouštějte přes hranu zbytečně moc, aby nestekla až úplně dolů. Hned, jak budete mít hotovo, posypte ještě malinami a sekanými pistáciemi. Nakonec dejte chlebík alespoň na 15 minut do lednice a poté můžete podávat. Já jsem ho mazala úžasným vanilkovo – rebarborovým krémem z M&S a bylo to dokonalé!
  8. Tento recept pro vás z M&S surovin připravila Cat & Cook.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments