Ingredience
- 8 pusinkových košíčků
- smetana ke šlehání
- maliny
- ostružiny
Postup
- Dort Pavlova, někdy také Meringue, nebo prostě pusinkový dort je snová žáležitost. Tak snová, že při pohledu na to bělavé křeké těsto se šlehačkou ztratíte zábrany a místo uzobávání (přeci jen jste celý život na dietě jako já, že ano…) vezmete do ruky polévkovou lžíci a vrhnete se na něj. Konec konců, ruská balerína Anna Pavlovova, po které je dort pojmenovaný, to neměla jinak. Dort poprvé ochutnala roku 1926 ve Wellingtonu na Novém Zélandu. Bylo to v jejích pětačtyřiceti letech, takže už si dezert s tunou cukru, ovocem a šlehačkou vlastně mohla dovolit. A vy můžete také… Jednou za čas…
- Krom toho, že je dort extrémně dobrý, je i extrémně jednoduchý co se přípravy týče. Alespoň ta má “odlehčená” modifikace, kterou vám zde servíruji na pečícím papíře. Čtete dobře servíruji - péct na něm totiž nic nemusíte! Největší výhoda této Pavlovy totiž spočívá v tom, že pusinky koupíte již hotové - na porvchu křehké a uvnitř vláčné. Prostě dokonalost. Na výrobu dortu vám tak bude stačit pouhých 15 minut času. Jediné, co se po vás bude chtít je ušlehat dokonalou šlehačku a… neujídat. Ale pojďme k vlastnímu postupu…
- Nejprve je třeba v lednici dokonale vychladit smetanu, ale i metly elektrického robota a nádobu ve které ji budete šlehat. Možná to víte, ale já se při přípravě Pavlovy přiučil to, že pokud chcete šlehačku dokonale vyšlehat, musíte vše co s ní přijde do kontaktu také dokonale vychladit. Pak stačí minutu šlehat na nízké otáčky a následně přidat na výkonu, dokud se vám v míse nezačnou dělat šlehačkové komínky. Pozor - hlavně nepřidávejte cukr! Nechcete si přivodit cukrovku… Nezapomínejte, že pusinky jsou sladké už dost.
- Když máte vyšleháno, stačí vzít pusinkový košíček, pokrýt ho šlehačkou (nešetřete) a ozdobit lesním ovocem (já zvolil jahody a ostružiny). Hotovo? Pak přidejte další pusinkový košíček a postup opakujte. Záleží jen na vás, zda tímto patrem svou Pavlovu zakončíte, nebo ji poženete ještě o jedno patro výš. Kvůli případnému kolabsu věže ale nedoporučuji překročit počet tří pater. Na vrch můžete krom šlehačky a ovoce poklást také pekanové ořechy a to jak celé, tak rozemleté. A třeba snítek máty, pokud ho máte při ruce. Pak už stačí vzniklý dort uložit na šest hodin do lednice, aby se rozležel.
- “Wow! To je nádhera!”, “Neuvěřitelný, ty bys měl být food stylista!”, “Jé, to je můj oblíbený dezert! Příště až prijedu do Prahy, tak mi ho musíš upéct!” - jen malý výběr z reakcí mých přátel na dort Pavlova, který jsem vykouzlil během patnácti minut a jeho fotografii umístil na Instagram. Nevěříte? Uvěříte… Zvládnete ho vy i vaše děti. Sice jsem si připadal trochu jako podvodník, ale ruku na srdce, kdo má dnes čas péct pusinky! Pokud vás tedy trápí cukrářské nezdary, zkusta pro začátek Pavlovu - ohlasy vynikající, chuť skvělá a cukrářské sebevědomí vám vyletí raketově vzhůru…