Když to dá Petr, dáte to i vy: Pavlova

Delikátní dezert v několika jednoduchých krocích. Recept připravil Petr Jansa.

servings

Počet porcí

2-4

preparation

Doba přípravy

15 minut

Ingredience

  • 8 pusinkových košíčků
  • smetana ke šlehání
  • maliny
  • ostružiny

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Dort Pavlova, někdy také Meringue, nebo prostě pusinkový dort je snová žáležitost. Tak snová, že při pohledu na to bělavé křeké těsto se šlehačkou ztratíte zábrany a místo uzobávání (přeci jen jste celý život na dietě jako já, že ano…) vezmete do ruky polévkovou lžíci a vrhnete se na něj. Konec konců, ruská balerína Anna Pavlovova, po které je dort pojmenovaný, to neměla jinak. Dort poprvé ochutnala roku 1926 ve Wellingtonu na Novém Zélandu. Bylo to v jejích pětačtyřiceti letech, takže už si dezert s tunou cukru, ovocem a šlehačkou vlastně mohla dovolit. A vy můžete také… Jednou za čas…
  2. Krom toho, že je dort extrémně dobrý, je i extrémně jednoduchý co se přípravy týče. Alespoň ta má “odlehčená” modifikace, kterou vám zde servíruji na pečícím papíře. Čtete dobře servíruji - péct na něm totiž nic nemusíte! Největší výhoda této Pavlovy totiž spočívá v tom, že pusinky koupíte již hotové - na porvchu křehké a uvnitř vláčné. Prostě dokonalost. Na výrobu dortu vám tak bude stačit pouhých 15 minut času. Jediné, co se po vás bude chtít je ušlehat dokonalou šlehačku a… neujídat. Ale pojďme k vlastnímu postupu…
  3. Nejprve je třeba v lednici dokonale vychladit smetanu, ale i metly elektrického robota a nádobu ve které ji budete šlehat. Možná to víte, ale já se při přípravě Pavlovy přiučil to, že pokud chcete šlehačku dokonale vyšlehat, musíte vše co s ní přijde do kontaktu také dokonale vychladit. Pak stačí minutu šlehat na nízké otáčky a následně přidat na výkonu, dokud se vám v míse nezačnou dělat šlehačkové komínky. Pozor - hlavně nepřidávejte cukr! Nechcete si přivodit cukrovku… Nezapomínejte, že pusinky jsou sladké už dost.
  4. Když máte vyšleháno, stačí vzít pusinkový košíček, pokrýt ho šlehačkou (nešetřete) a ozdobit lesním ovocem (já zvolil jahody a ostružiny). Hotovo? Pak přidejte další pusinkový košíček a postup opakujte. Záleží jen na vás, zda tímto patrem svou Pavlovu zakončíte, nebo ji poženete ještě o jedno patro výš. Kvůli případnému kolabsu věže ale nedoporučuji překročit počet tří pater. Na vrch můžete krom šlehačky a ovoce poklást také pekanové ořechy a to jak celé, tak rozemleté. A třeba snítek máty, pokud ho máte při ruce. Pak už stačí vzniklý dort uložit na šest hodin do lednice, aby se rozležel.
  5. “Wow! To je nádhera!”, “Neuvěřitelný, ty bys měl být food stylista!”, “Jé, to je můj oblíbený dezert! Příště až prijedu do Prahy, tak mi ho musíš upéct!” - jen malý výběr z reakcí mých přátel na dort Pavlova, který jsem vykouzlil během patnácti minut a jeho fotografii umístil na Instagram. Nevěříte? Uvěříte… Zvládnete ho vy i vaše děti. Sice jsem si připadal trochu jako podvodník, ale ruku na srdce, kdo má dnes čas péct pusinky! Pokud vás tedy trápí cukrářské nezdary, zkusta pro začátek Pavlovu - ohlasy vynikající, chuť skvělá a cukrářské sebevědomí vám vyletí raketově vzhůru…