Ingredience
150 g smetany ke šlehání (double cream) Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Výjimečně a v rozumném množství si smetanu dopřát můžete. Vždy si spočítejte, kolik jí ve skutečnosti sníte v jedné porci. Často pak může být snědené množství zanedbatelné.
400 g nízkotučného tvarohu Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Je dobrým zdrojem bílkovin, zasytí a patří mezi mléčné výrobky s nízkým podílem tuku.
1,5 lžičky vanilkového cukru
4 kostičky hořké čokolády se 78 % kakaa + na ozdobení Klikni pro tip
Tip od Karolíny: V rozumném množství je kvalitní čokoláda ve výživě v pořádku. Pamatujte si základní pravidlo. Čím více kakaa bude čokoláda obsahovat, tím méně cukru v ní najdete.
4 ks ovesných máslových sušenek
550 g mražené směsi ovoce „black forest” (višně, ostružiny, černý rybíz)
Pro ještě lepší chuť:
100 ml nealkoholického punče Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Minimálně slazený nápoj složený z pramenité vody a ovocných džusů je mnohem lepší variantou než sladké sirupy nebo limonády, vyráběné pouze z vody, cukru a barviv.
Postup
- Vychlazenou smetanu vyšlehejte do tuha a poté jemně gumovou stěrkou vmíchejte tvaroh a vanilkový cukr.
- Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a v malém hrnci prohřejte mražené ovoce se 100 ml vody nebo pro intenzivnější ovocnou chuť využijte triku šéfkuchařů a místo vody k ovoci přidejte nealkoholický punč, pro dospěláky sáhněte klidně po tom klasickém.
- Nyní můžete začít vrstvit do skleniček. Do každé dejte dvě lžíce smetanového krému, navrch rozdělte 2/3 množství ovoce a zakapejte připravenou rozpuštěnou čokoládou. Nyní vytvořte v každé skleničce tenkou vrstvu z nadrcených ovesných sušenek.
- Na závěr do skleniček rozdělte zbytek smetanového krému a ovoce a jemně posypejte nastrouhanými čokoládovými hoblinkami.
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.