Ingredience
Suroviny na formu o průměru 24 cm:
3 vejce
60 g třtinového cukru
800 g netučného tvarohu Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Tvaroh je skvělým zdrojem plnohodnotných mléčných bílkovin.4 lžíce hrubé mouky + na vysypání formy
1 lžička kypřicího prášku
máslo na vymazání formy
Drobenka:
50 g studeného másla
60 g ovesných vloček Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Jsou zdrojem komplexních sacharidů, nerozpustné i rozpustné vlákniny, obsahují prospěšné beta-glukany, které mají příznivý vliv na hladinu cholesterolu a cukru v krvi.50 g plátků mandlí Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Ořechy obsahují kvalitní rostlinné tuky a slouží také jako nerozpustná vláknina.1/3 lžičky skořice
30 g třtinového cukru
Na dokončení:
125 g mražených malin Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Mražené ovoce není horší, než čerstvé. Mnohdy obsahuje více vitamínů, než ovoce čerstvé, které již není v kondici.
Postup
- Z tvarohu nechte odkapat přes plátýnko syrovátku. Bude to trvat alespoň 4 hodiny, ale můžete nechat tvaroh vykapat i v lednici přes noc.
- Než se pustíte do míchání koláče, připravte si drobenku. V menší misce důkladně promíchejte všechny ingredience a odložte stranou.
- Dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou a troubu předehřejte na 180 °C.
- Ve větší míse prošlehejte vejce s cukrem, poté přidejte vykapaný tvaroh a šlehejte, dokud nevznikne hladký krém. V menší misce si smíchejte mouku s práškem do pečiva, prosijte postupně do tvarohového základu a gumovou stěrkou jemně vmíchejte.
- Základ na koláč nalijte do připravené formy, poklaďte mraženými malinami a posypte připravenou drobenkou. Vložte do rozehřáté trouby a nechte péct přibližně 30 minut.
- Upečený koláč nechte opatrně vychladnout ve formě a krájejte až bude chladný. Při chladnutí zpevní a nebude se roztékat.
- Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravila expertka na výživu Karolína Fourová.
Nápad s vločkovo-mandlovou drobenkou je skvělý. Měla jsem málo malin, tak jsem přidala černý rybíz, a koláč je výborný. Chystám se ho vyzkoušet i s trochou jablek.