Ingredience
-
Tip od Karolíny: Poctivé máslo musí obsahovat více než 82 % tuku.
8 lístků šalvěje
250 g pyré z dýně hokkaido (recept níže)
200-250 ml smetany Single Cream Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Jedná se o smetanu s 18% obsahem tuku. Na šlehání je málo tučná, ale na vaření se hodí skvěle. Single cream je ekvivalent naší smetany na vaření.
1/4 lžičky soli
špetka mletého muškátového oříšku
čerstvě mletý černý pepř
3 lžíce strouhaného parmazánu
500 g těstovin linguine nebo spaghetti Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Vybírejte těstoviny s hrubým povrchem, které jsou vyráběny na bronzových profilech. Jen na těch dobře ulpívá omáčka.
K podávání:
strouhaný parmazán
2 lžíce piniových ořechů Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Ačkoliv se nazývají “oříšky”, jedná se o jádra středomořských borovic.
Postup
- V pánvi rozpusťte lžíci másla a na něm lehce opečte lístky šalvěje. Poté je dejte stranou na talířek vyložený ubrouskem. Později je použijete na dozdobení talíře.
- Do šalvějového másla přidejte dýňové pyré, promíchejte a nechte prohřát. Část odeberte stranou do hrnku, promíchejte se smetanou a až pak opatrně vlijte do pánve. Snižte plamen na minimum, aby se omáčka prohřála, ale zběsile nevařila. Smetana by se mohla srazit.
- Omáčku osolte, přidejte muškátový oříšek, pepř a nechte v ní rozpustit strouhaný parmazán.
- Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu v dobře osolené vodě. Promíchejte je s omáčkou a rozdělte na talíře. Před podáváním je posypte strouhaným parmazánem, nasucho opraženými piniovými ořechy a křupavými lístky šalvěje.
- Jak udělat dýňové pyré?
- Pokud nemáte přebytek pyré z pečení některého z dýňových moučníků,pusťte se do něj před přípravou oběda. Dýni hokkaido (můžete ale použít i máslovou) omyjte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Dýni i se slupkou, pokud je hezká, rozkrájejte na kostky o straně 2 cm. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem, vložte do trouby rozpálené na 180 °C a pečte doměkka. Po vychladnutí rozmixujte na jemné pyré.
- Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravila expertka na výživu Karolína Fourová.