Ingredience
90 g měkkého másla
40 g třtinového cukru Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Nejedná se o dietní ani zdravější náhradu běžného cukru. Nerafinovaný třtinový cukr obsahuje více melasy a má proto intenzivní karamelovou chuť a vůni, kterou si v kuchyni zamilujete.
1 vejce
120 g hladké mouky
20 g jemně mletých mandlí Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Mandle jsou zdrojem hořčíku a také vlákniny. Při pečení napomáhají lepší struktuře těsta. Moučníky jsou vláčnější a tarty mnohem křehčí.
20 g pravého kakaa
špetka soli
4 větší zralé broskve
250 g mascarpone
500 g řeckého jogurtu s 0 % tuku Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Obsahuje až třikrát více bílkovin, než běžný jogurt. Pravý řecký jogurt nemusí být tučný a smetanový, ale díky unikátnímu způsobu výroby, může být dokonale hustý, aniž by obsahoval příliš tuku.
1,5 lžičky třtinového cukru
1 vanilkový lusk
Postup
- Nejprve si připravte těsto. Změkklé máslo vyšlehejte s cukrem do krému. Přidejte vejce a znovu prošlehejte, aby se vše spojilo v hladký krém. Vedle si do misky navažte mouku, mleté mandle, kakao a sůl. Sypkou směs vmíchejte k vyšlehanému máslu s cukrem a vejcem a gumovou stěrkou jemně propojte v těsto. Snažte se míchat a zpracovávat těsto co nejméně. Poté ho zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu, ale nejlépe přes noc do lednice.
- Těsto nechte chvilku povolit a studené ho vyválejte na pomoučeném vále na rovnoměrnou placku. Plát těsta přeneste do koláčové formy, důkladně přimáčkněte okraje k formě a přebytečné těsto odkrojte jednoduše nožem. Spodek těsta propíchejte vidličkou (můžete zatížit pečícími fazolemi) a dejte ještě na 20 minut do lednice. Těsto musí jít do trouby co nejchladnější. Troubu si mezitím předehřejte na 180 °C. Vychlazenou formu s těstem vložte do rozpálené trouby a pečte přibližně 20 minut.
- Připravte si pečené broskve. Troubu ty rozpulte, vyjměte pecku a nakrájejte na přibližně centimetr vysoké plátky. rozložte je na plech vyložený pečícím papírem a nechte je upéct do měkka. Bude to trvat asi 20 minut.
- Mezitím si připravte krém. Vyšlehejte mascarpone s řeckým jogurtem, semínky z vanilkového lusku a trochou cukru. Krém rozetřete na připravený a zchladlý korpus a navrch rozložte upečené broskve. Koláč můžete ještě posypat praženými mandlemi. Před podáváním nechte tart chvíli odležet v lednici. Nejen, že vychlazený bude chutnat dokonale, ale korpus také příjemně změkne
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.