Ingredience
120 g baby špenátu
lžíce olivového oleje
stroužek česneku
Tip od Karolíny: Vejce jsou zdrojem kvalitních bílkovin a esenciálních aminokyselin. Protein vaječného bílku je nejkvalitnější ze všech dostupných zdrojů.50 ml polotučného mléka Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Mléko a mléčné produkty jsou zdrojem bílkovin a vápníku potřebného pro stavbu kostí.velká hrst směsi strouhané mozzarelly a cheddaru
sůl a pepř
snítka čerstvého tymiánu
6 čerstvých cherry rajčat nebo sušená rajčata Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Pod slupkou rajčat se ukrývá lykopen, červené rostlinné barvivo ze skupiny karotenoidů. Působí antioxidačně a pomáhá tak při prevenci nádorových onemocnění. Největší účinnost má právě po tepelné úpravě, proto jsou pečená rajčata ideální.Tip od Karolíny: Jsou zdrojem kvalitních rostlinných tuků, ale i nerozpustné vlákniny, která funguje jako tzv. „střevní kartáč” a působí preventivně proti divertikulóze i nádorovým onemocněním střeva.
Postup
- Troubu si předehřejte na 180 °C a formičky na muffiny si vyložte papírovými košíčky.
- Na lžíci oleje necháme rozvonět stroužek česneku rozprasklý plochou stranou nože. Lehce ho orestujeme a poté z oleje vyjmeme. Do pánve přidáme čerstvý špenát, osolíme a opepříme a necháme listy zavadnout. Takto připravený špenát necháme vychladnout a listy pokrájíme na menší kousky.
- Ve větší míse si vyšleháme vejce. Čím lépe vejce našleháte, tím nadýchanější muffinky vyjmete z trouby. Do vaječné pěny přidejte mléko a přimíchejte strouhaný sýr. Dochuťte jemně solí a pepřem a čerstvým tymiánem. Přidejte pokrájený špenát. Vzniklou směsí naplňte muffinové košíčky po okraj.
- Navrch poklaďte sušená rajčata nebo čerstvá cherry rajčata pokrájená na plátky. Zasypte dýňovými semínky a vložte do trouby. Pečte zhruba 15-20 minut dozlatova. Po ukončení pečení nechte muffiny chladnout chvíli ve vypnuté a pootevřené troubě, aby spadly co nejméně.
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.