Od Karolíny, expertky na výživu: Snídaňové muffiny

Sladké k snídani není prohřešek. Připravte tyto muffiny s ovocem a ovesnými vločkami. Pochutnáte si na nich s bílým jogurtem k snídani nebo zabalíte do svačinových boxů s sebou na cestu.

servings

Počet porcí

14 menších nebo 7 velkých kousků

preparation

Doba přípravy

45 minut

Ingredience

  • 250 g hladké špaldové mouky

    80 g třtinového cukru Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Není zdravější náhradou cukru, složení má prakticky shodné. Nicméně má karamelovou chuť a vůni a v dezertech chutná famózně.

    80 g ovesných vloček + na posypání muffinů Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Jsou skvělým zdrojem vlákniny a prospěšných beta-glukanů. Muffiny z bílé mouky tak udělají nutričně hodnotnější.

    1/4 lžičky soli

    1 lžička jedlé sody

    2 lžičky kypřicího prášku Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Kypřicí prášek nemá rád prudké změny teploty, těsto by se mohlo srazit. Proto ho důkladně vmíchejte do mouky a nezapomeňte mít všechny používané suroviny pokojové teploty.

    1/2 lžičky mleté skořice Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Koření skladujte v temnu, důkladně uzavřené a nezapomeňte ho včas spotřebovat. Postupem času ztrácí svou chuť a vůni.

    1/4 lžičky mletého muškátového oříšku

    2 vejce

    300 ml plnotučného mléka

    75 ml olivového oleje

    1 lžíce vanilkového extraktu

    2 zralé banány (ty, které už začínají hnědnout)

    150 g čerstvých nebo mražených malin a višní

     

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
  2. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, ovesné vločky, vmíchejte sůl, sodu a kypřicí prášek. Nakonec přidejte koření a směs důkladně promíchejte.
  3. V druhé větší míse prošlehejte vejce, přilijte mléko, olivový olej a vanilkový extrakt. Do směsi “mokrých” ingrediencí postupně přisypávejte ingredience “suché” a promíchejte tak, aby vzniklo dobře spojené těsto. Nakonec vmíchejte vidličkou rozmačkané banány.
  4. Do košíčků rozdělte polovinu připraveného ovoce (mražené nerozmrazujte předem), zakryjte těstěm přibližně do 2/3 košíčku a ozdobte zbylým ovocem. Nakonec ozdobte vršek muffinů ovesnými vločkami a vložte do trouby.
  5. Pečte přibližně 20-25 minut, dokud muffiny nezezlátnou a dřevěná kontrolní špejle nevyjde z těsta čistá, bez drobečků. Délka pečení závisí na velikosti košíčků.
  6. Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravila expertka na výživu Karolína Fourová.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments