Ingredience
250 g hladké špaldové mouky
80 g třtinového cukru Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Není zdravější náhradou cukru, složení má prakticky shodné. Nicméně má karamelovou chuť a vůni a v dezertech chutná famózně.
80 g ovesných vloček + na posypání muffinů Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Jsou skvělým zdrojem vlákniny a prospěšných beta-glukanů. Muffiny z bílé mouky tak udělají nutričně hodnotnější.
1/4 lžičky soli
1 lžička jedlé sody
2 lžičky kypřicího prášku Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Kypřicí prášek nemá rád prudké změny teploty, těsto by se mohlo srazit. Proto ho důkladně vmíchejte do mouky a nezapomeňte mít všechny používané suroviny pokojové teploty.
1/2 lžičky mleté skořice Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Koření skladujte v temnu, důkladně uzavřené a nezapomeňte ho včas spotřebovat. Postupem času ztrácí svou chuť a vůni.
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
2 vejce
300 ml plnotučného mléka
75 ml olivového oleje
1 lžíce vanilkového extraktu
2 zralé banány (ty, které už začínají hnědnout)
150 g čerstvých nebo mražených malin a višní
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
- V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, ovesné vločky, vmíchejte sůl, sodu a kypřicí prášek. Nakonec přidejte koření a směs důkladně promíchejte.
- V druhé větší míse prošlehejte vejce, přilijte mléko, olivový olej a vanilkový extrakt. Do směsi “mokrých” ingrediencí postupně přisypávejte ingredience “suché” a promíchejte tak, aby vzniklo dobře spojené těsto. Nakonec vmíchejte vidličkou rozmačkané banány.
- Do košíčků rozdělte polovinu připraveného ovoce (mražené nerozmrazujte předem), zakryjte těstěm přibližně do 2/3 košíčku a ozdobte zbylým ovocem. Nakonec ozdobte vršek muffinů ovesnými vločkami a vložte do trouby.
- Pečte přibližně 20-25 minut, dokud muffiny nezezlátnou a dřevěná kontrolní špejle nevyjde z těsta čistá, bez drobečků. Délka pečení závisí na velikosti košíčků.
- Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravila expertka na výživu Karolína Fourová.