Ingredience
350 g hladké mouky
200 g celozrnné špaldové mouky Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Je bohatším zdrojem vlákniny a minerálních látek, než mouka bílá. Pro její specifickou chuť a odlišné technologické vlastnosti s ní nenahrazujte v receptu bílou mouku kompletně.
1 lžička kuchyňské sody
1 a 1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička hřebíčku
1/2 lžičky mletého nového koření
1 lžíce skořice
1 lžička kardamomu
špetka soli
150 g třtinového cukru Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Nejedná se o dietní ani zdravější náhradu běžného cukru. Nerafinovaný třtinový cukr obsahuje více melasy a má proto intenzivní karamelovou chuť a vůni, která sušenkám sluší.
100 g tmavého cukru muscovado Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Cukr s intenzivní karamelovou chutí a vůní, výrazně podobnou vůni datlí. Dezertům dodá tmavou barvu a výraznou chuť.
150 g měkkého másla
150 ml alespoň 40% smetany (doublecream) Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Výjimečně a v rozumném množství si smetanu dopřát můžete. Vždy si spočítejte, kolik jí ve skutečnosti sníte v jedné porci. Často pak může být snědené množství zanedbatelné.
Postup
- V míse smíchejte mouku, sodu oba cukry a sůl. Přidejte všechno koření důkladně rozmnělněné v hmoždíři. Ke směsi přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto. Snažte se pracovat rychle, abyste mouku co nejméně hnětli. Pak budou sušenky dokonale křehké.
- Z těsta vytvarujte bochánek, zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň přes noc odpočívat v lednici.
- Troubu předehřejte na 200 °C a plechy na pečení si vyložte pečícím papírem.
- Na pomoučeném povrchu vyválejte těsto na plát silný přibližně 2 mm a vykrajujte požadované tvary. Skládejte je na plech s přibližně centimetrovým rozestupem a nezapomeňte před vložením do trouby každý plech s vykrájeným cukrovím alespoň na chvíli strčit do lednice vychladit. Snažte se, aby rozdíl teploty mezi cukrovím a troubou byl co největší. Čím chladnější cukroví do rozpálené trouby dáte, tím hezčí si udrží tvar.
- Cukroví pečte 5-6 minut, dokud na povrchu nezezlátne. Po vyjmutí z trouby nechte sušenky chvíli vychladit, teprve potom je sundavejte z plechu. Horké by se vám mohly polámat. Vychlazené sušenky můžete nazdobit bílkovou polevou na perníčky, jemně je pocukrovat nebo je podávat jen tak.
- Skladujte je ve vzduchotěsné nádobě a vydrží vám krásně křehké a voňavé během celých Vánoc.
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.