Od Karolíny, expertky na výživu: Skandinávské perníkové sušenky PEPPARKAKOR

Patří mezi nejznámější skandinávské vánoční cukroví. Jedná se o jednoduchý recept, s jehož přípravou vám mohou navíc pomáhat i děti.

servings

Počet porcí

70 sušenek

preparation

Doba přípravy

60 minut + chlazení

Ingredience

  • 350 g hladké mouky

    200 g celozrnné špaldové mouky Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Je bohatším zdrojem vlákniny a minerálních látek, než mouka bílá. Pro její specifickou chuť a odlišné technologické vlastnosti s ní nenahrazujte v receptu bílou mouku kompletně.

    1 lžička kuchyňské sody

    1 a 1/2 lžičky mletého zázvoru

    1 lžička hřebíčku

    1/2 lžičky mletého nového koření

    1 lžíce skořice

    1 lžička kardamomu

    špetka soli

    150 g třtinového cukru Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Nejedná se o dietní ani zdravější náhradu běžného cukru. Nerafinovaný třtinový cukr obsahuje více melasy a má proto intenzivní karamelovou chuť a vůni, která sušenkám sluší.

    100 g tmavého cukru muscovado Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Cukr s intenzivní karamelovou chutí a vůní, výrazně podobnou vůni datlí. Dezertům dodá tmavou barvu a výraznou chuť.

    150 g měkkého másla

    150 ml alespoň 40% smetany (doublecream) Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Výjimečně a v rozumném množství si smetanu dopřát můžete. Vždy si spočítejte, kolik jí ve skutečnosti sníte v jedné porci. Často pak může být snědené množství zanedbatelné.

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. V míse smíchejte mouku, sodu oba cukry a sůl. Přidejte všechno koření důkladně rozmnělněné v hmoždíři. Ke směsi přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto. Snažte se pracovat rychle, abyste mouku co nejméně hnětli. Pak budou sušenky dokonale křehké.
  2. Z těsta vytvarujte bochánek, zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň přes noc odpočívat v lednici.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C a plechy na pečení si vyložte pečícím papírem.
  4. Na pomoučeném povrchu vyválejte těsto na plát silný přibližně 2 mm a vykrajujte požadované tvary. Skládejte je na plech s přibližně centimetrovým rozestupem a nezapomeňte před vložením do trouby každý plech s vykrájeným cukrovím alespoň na chvíli strčit do lednice vychladit. Snažte se, aby rozdíl teploty mezi cukrovím a troubou byl co největší. Čím chladnější cukroví do rozpálené trouby dáte, tím hezčí si udrží tvar.
  5. Cukroví pečte 5-6 minut, dokud na povrchu nezezlátne. Po vyjmutí z trouby nechte sušenky chvíli vychladit, teprve potom je sundavejte z plechu. Horké by se vám mohly polámat. Vychlazené sušenky můžete nazdobit bílkovou polevou na perníčky, jemně je pocukrovat nebo je podávat jen tak.
  6. Skladujte je ve vzduchotěsné nádobě a vydrží vám krásně křehké a voňavé během celých Vánoc.
  7. Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.