Od Karolíny, expertky na výživu: Salát s grilovaným camembertem a bramborami, ostružinami a vlašskými ořechy

Abyste si vychutnali ten pravý požitek z grilování, nemusíte nutně připravovat vepřovou kotletu nebo špekáčky. Nadýchaný horký camembert, ze kterého po rozříznutí vytéká jemná smetanová střídka, se v našich domácnostech celkem zabydlel. Ano, jedná se o tučnější typ sýru, nicméně výjimečně si ho můžete bez výčitek dopřát.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

30 minut

Ingredience

  • 500 g grenaille brambor

  • 1 lžíce řepkového oleje + na pokapání camembertů před grilováním Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Na grilování používejte řepkový nebo rafinovaný olivový olej, který vydrží i teplotu nad 200 °C. Panenský olivový olej se začíná brzy přepalovat a tvoří pak zdraví škodlivé sloučeniny.
  • 4 camemberty

  • snítka čerstvého rozmarýnu

  • 250 g salátových listů (směs rukoly, baby špenátu a řeřichy)

  • 1 lžíce javorového sirupu

  • 1 lžíce limetkové šťávy

  • 2 lžíce olivového oleje Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Je ideální za studena do salátů, pomazánek nebo na rychlé restování do 180 °C.
  • mořská sůl a čerstvě namletý pepř

  • 150 g ostružin Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Tmavě zbarvené plody obsahují rostlinné flavonoidy anthokyany, které jsou silné antioxidanty a s velkou pravděpodobností působí preventivně proti nádorovým onemocněním. Ničí se při tepelné úpravě, proto si ostružiny a další tmavé plody dopřejte raději syrové.
  • 50 g vlašských ořechů Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Jsou zdrojem zdravých rostlinných tuků a vlákniny. Při redukční dietě si ovšem dejte pozor na množství, které denně konzumujete.

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Brambory omyjeme, osušíme a promícháme s řepkovým olejem. Rozložíme na gril.
  2. Camemberty položíme na čtverce alobalu. Na svrchní straně uprostřed uděláme špičkou nože křížek, do kterého zatlačíme palcem několik kousků čerstvého rozmarýnu. Díky tomuto průřezu se sýr lépe prohřeje a navíc bude vonět bylinkami i uvnitř ve střídce.
  3. Sýr zakapeme řepkovým olejem, zabalíme do balíčku a přidáme na gril k bramborám. Grilujeme, dokud brambory nezměknou a nezezlátnou a balíček se sýrem nebude na dotek zřetelně měkký.
  4. Salátové listy důkladně omyjeme a necháme z nich odkapat přebytečnou vodu. V míse promícháme se zálivkou, kterou připravíme z javorového sirupu, limetkové šťávy, 2 lžic olivového oleje, soli a pepře.
  5. K salátu přidáme ostružiny a rozdělíme na talíře. Ozdobíme pečenými bramborami, navrch každého salátu položíme horký camembert a posypeme kousky vlašských ořechů.
  6. Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.