Ingredience
2 středně velké lilky
1 stroužek česneku
2 lžíce tahini
5 lžic extra virgin olivového oleje Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Je zdrojem mono- a polynenasycených mastných kyselin a vitaminu E, je ideální za studena do salátů, pomazánek nebo na rychlé restování do 180 °C. Spolu s řepkovým olejem patří mezi nejzdravější oleje vůbec.
4 lžíce pravého řeckého jogurtu s 10% obsahem tuku Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Obsahuje až třikrát více bílkovin, než běžný jogurt. Pravý řecký jogurt nemusí být tučný a smetanový, ale díky unikátnímu způsobu výroby, může být dokonale hustý, aniž by obsahoval příliš tuku.
2 lžíce citronové šťávy Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Pokud používáte pouze šťávu, nezáleží na tom, po kterých citronech sáhnete, pokud chcete použít i citronovou kůru, je lepší zvolit citrony bez voskového filmu a důkladně je omýt teplou vodou a kartáčkem na zeleninu.
K podávání:
granátové jablko
nasekaná máta
vločková sůl
extra virgin olivový olej
kvásková bageta
Postup
- Lilky omyjte, nožem prořízněte slupku na několika místech, položte je na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby rozpálené na 230 °C. Pečte je dokud nezměknou a jejich slupka se nezačne připalovat.
- Vnitřek upečených lilků vydlabte lžící do misky a nechte vychladnout. Velké provazce semínek do pomazánky nedávejte, neměla by tak příjemnou texturu.
- Ke zchladlým lilkům přidejte zbylé ingredience a rozmixujte do jemného krému nebo tak, jak vám bude po chuti. Mezitím si pokrájejte bagetu na půlcentimetrové plátky, rozložte na plech, zakapejte olivovým olejem a pečte v troubě na 180 °C dozlatova.
- Pomazánku podávejte na velkém talíři zakapanou olivovým olejem, dozdobenou granátovým jablkem, nasekanými lístky máty a vločkovou solí spolu s opečenými plátky bagety nebo ji na křupavou bruschettu z kváskové bagety rovnou namažte a ozdobte až jednotlivé minichlebíčky.
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.