Od Karolíny, expertky na výživu: Pomazánka z pečeného lilku

Vyzkoušejte letos méně všední pohoštění. Místo obloženého chlebíčku se salátem připravte originální pomazánku a ohromte své hosty.

servings

Počet porcí

4-5 porcí

preparation

Doba přípravy

40 minut pečení + 5 minut

Ingredience

  • 2 středně velké lilky

    1 stroužek česneku

    2 lžíce tahini

    5 lžic extra virgin olivového oleje Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Je zdrojem mono- a polynenasycených mastných kyselin a vitaminu E, je ideální za studena do salátů, pomazánek nebo na rychlé restování do 180 °C. Spolu s řepkovým olejem patří mezi nejzdravější oleje vůbec.

    4 lžíce pravého řeckého jogurtu s 10% obsahem tuku Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Obsahuje až třikrát více bílkovin, než běžný jogurt. Pravý řecký jogurt nemusí být tučný a smetanový, ale díky unikátnímu způsobu výroby, může být dokonale hustý, aniž by obsahoval příliš tuku.

    2 lžíce citronové šťávy Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Pokud používáte pouze šťávu, nezáleží na tom, po kterých citronech sáhnete, pokud chcete použít i citronovou kůru, je lepší zvolit citrony bez voskového filmu a důkladně je omýt teplou vodou a kartáčkem na zeleninu.

  • K podávání:

    granátové jablko

    nasekaná máta

    vločková sůl

    extra virgin olivový olej

    kvásková bageta

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Lilky omyjte, nožem prořízněte slupku na několika místech, položte je na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby rozpálené na 230 °C. Pečte je dokud nezměknou a jejich slupka se nezačne připalovat.
  2. Vnitřek upečených lilků vydlabte lžící do misky a nechte vychladnout. Velké provazce semínek do pomazánky nedávejte, neměla by tak příjemnou texturu.
  3. Ke zchladlým lilkům přidejte zbylé ingredience a rozmixujte do jemného krému nebo tak, jak vám bude po chuti. Mezitím si pokrájejte bagetu na půlcentimetrové plátky, rozložte na plech, zakapejte olivovým olejem a pečte v troubě na 180 °C dozlatova.
  4. Pomazánku podávejte na velkém talíři zakapanou olivovým olejem, dozdobenou granátovým jablkem, nasekanými lístky máty a vločkovou solí spolu s opečenými plátky bagety nebo ji na křupavou bruschettu z kváskové bagety rovnou namažte a ozdobte až jednotlivé minichlebíčky.
  5. Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments