Od Karolíny, expertky na výživu: Podzimní salát z grilované zeleniny se sýrem feta

Při přípravě teplých zeleninových salátů používejte oleje, které jsou vhodné na tepelnou úpravu a panenskými za studena lisovanými oleji salát dochuťte až na konci. Můžete si tak být jistí, že bude vaše večeře skutečně zdravá.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

55 minut

Ingredience

  • 2 středně velké mrkve Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Využívejte také fialové kultivary zeleniny. Obsahují anthokyany, látky, které mají antioxidační účinek a mohou působit preventivně například proti nádorovým onemocněním. Tyto látky se velice rychle ničí při tepelné úpravě, proto jsou fialové mrkve, které můžete jíst i syrové, ideální.
  • 200 g dýně

  • 100 g růžičkové kapusty

  • 1 menší cuketa nebo 6 ks baby cukety

  • 200 g menších brambor

  • 50 g divoké brokolice

  • 2 šalotky

  • několik větviček čerstvého tymiánu

  • 2 lžíce běžného řepkového oleje Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Na tepelnou úpravu je řepkový olej nejvhodnější. Má vysoký kouřový bod, kolem 230 °C. Jen tak se proto nepřepálí a navíc obsahuje ideální poměr nepostradatelných omega-3 a omega-6 mastných kyselin.
  • 200 g sýru feta

  • hrubozrnná mořská sůl

  • mletý pepř

  • řepkový olej lisovaný za studena na dochucení Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Za studena lisované oleje jsou vhodné ke konzumaci za studena nebo na rychlou tepelnou úpravu, jako je restování. Kouřový bod, kdy se začnou tyto oleje přepalovat, se pohybuje pouze kolem 170 – 180 °C. Jsou proto ideální na přípravu zálivek nebo zakapání hotového pokrmu.

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Mrkev a cuketu pokrájíme na půlcentimetrová kolečka, růžičky kapusty na poloviny a brambory podle jejich velikosti na poloviny nebo čtvrtiny. Přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, přidáme kostičky dýně a na čtvrtiny nakrájenou šalotku rozebranou na měsíčky.
  2. Zeleninu promícháme s dvěma lžícemi řepkového oleje, přidáme k ní celé větvičky tymiánu a pečeme zhruba 35-45 minut na 200 °C dokud zelenina nezměkne a nezezlátne. Chvíli před koncem pečení přidáme divokou brokolici, nepotřebuje příliš dlouhou tepelnou úpravu.
  3. Hotovou zeleninu až po upečení dochutíme mořskou solí a pepřem. Je lepší solit zeleninu až po pečení, v opačném případě začně pouštět vodu a místo pečení se bude na plechu spíše dusit.
  4. Salát rozdělíme na talíře, zasypeme kousky sýru feta a zakapeme za studena lisovaným řepkovým olejem.
  5. Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.