Ingredience
2 středně velké mrkve Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Využívejte také fialové kultivary zeleniny. Obsahují anthokyany, látky, které mají antioxidační účinek a mohou působit preventivně například proti nádorovým onemocněním. Tyto látky se velice rychle ničí při tepelné úpravě, proto jsou fialové mrkve, které můžete jíst i syrové, ideální.200 g dýně
100 g růžičkové kapusty
1 menší cuketa nebo 6 ks baby cukety
200 g menších brambor
50 g divoké brokolice
2 šalotky
několik větviček čerstvého tymiánu
2 lžíce běžného řepkového oleje Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Na tepelnou úpravu je řepkový olej nejvhodnější. Má vysoký kouřový bod, kolem 230 °C. Jen tak se proto nepřepálí a navíc obsahuje ideální poměr nepostradatelných omega-3 a omega-6 mastných kyselin.200 g sýru feta
hrubozrnná mořská sůl
mletý pepř
řepkový olej lisovaný za studena na dochucení Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Za studena lisované oleje jsou vhodné ke konzumaci za studena nebo na rychlou tepelnou úpravu, jako je restování. Kouřový bod, kdy se začnou tyto oleje přepalovat, se pohybuje pouze kolem 170 – 180 °C. Jsou proto ideální na přípravu zálivek nebo zakapání hotového pokrmu.
Postup
- Mrkev a cuketu pokrájíme na půlcentimetrová kolečka, růžičky kapusty na poloviny a brambory podle jejich velikosti na poloviny nebo čtvrtiny. Přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, přidáme kostičky dýně a na čtvrtiny nakrájenou šalotku rozebranou na měsíčky.
- Zeleninu promícháme s dvěma lžícemi řepkového oleje, přidáme k ní celé větvičky tymiánu a pečeme zhruba 35-45 minut na 200 °C dokud zelenina nezměkne a nezezlátne. Chvíli před koncem pečení přidáme divokou brokolici, nepotřebuje příliš dlouhou tepelnou úpravu.
- Hotovou zeleninu až po upečení dochutíme mořskou solí a pepřem. Je lepší solit zeleninu až po pečení, v opačném případě začně pouštět vodu a místo pečení se bude na plechu spíše dusit.
- Salát rozdělíme na talíře, zasypeme kousky sýru feta a zakapeme za studena lisovaným řepkovým olejem.
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.