Od Karolíny, expertky na výživu: Pekanové hvězdičky

Vánoční cukroví si v rozumném množství bez výčitek o svátcích dopřejte. „Zdravé“ cukroví, vyrobené především ze sušeného ovoce, ořechů a kokosového oleje je často kaloričtější, než cukroví klasické a někdy se ani za zdravější nedá považovat.

servings

Počet porcí

40 ks

preparation

Doba přípravy

40 minut + odležení těsta v lednici

Ingredience

  • 80 g mletých pekanových ořechů Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Obsahují rostlinný beta-sitosterol, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Jsou také zdrojem kvalitních rostlinných tuků a vlákniny.
  • 20 g pravého kakaa

  • 150 g hladké mouky

  • 80 g jemného třtinového cukru Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Nejedná se o dietní náhradu bílého cukru. Jeho kalorická hodnota i chemická struktura je téměř shodná s klasickým řepným cukrem. Díky obsahu melasy má ale výraznou karamelovou chuť, kterou zanechá i finálnímu výrobku.
  • 130 g měkkého másla Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Pravé máslo je vyrobeno pouze z živočišné smetany a obsah mléčného tuku musí být minimálně 82 %. Vzhledem k obsahu nasycených mastných kyselin, jejichž vysoký příjem zvyšuje cholesterol a přispívá vzniku aterosklerózy, stálo dlouho v koutě zastíněno margaríny. Ve finále je ale obsah nasycených mastných kyselin v másle téměř dvakrát menší, než například u kokosového oleje. Občasná konzumace pravého másla je proto v pořádku.
  • 2 žloutky

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • Na náplň:

  • 120 g smetany ke šlehání

  • 100 g čokolády se 72 % kakaa

  • višňový džem

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici nejlépe přes noc, aby se prolnuly všechny chutě.
  2. Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrájíme hvězdičky. Pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v horkovzdušné troubě předehřáté na 150 °C 10-15 minut.
  3. Mezitím si vyrobíme čokoládovou ganache. Zahřejeme na mírném plameni v hrnci nebo v misce nad vodní párou smetanu. Zahřátou smetanu dáme stranou, přidáme k ní na kousky nalámanou čokoládu a metličkou důkladně mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladký čokoládový krém.
  4. Čokoládovou ganache necháme vychladnout a poté jí ručním šlehačem vyšleháme do nadýchaného krému, podobnému pařížské šlehačce.
  5. Hvězdičky vždy pomažeme višňovým džemem, naplníme krémem a slepíme.
  6. Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.