Ingredience
80 g mletých pekanových ořechů Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Obsahují rostlinný beta-sitosterol, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Jsou také zdrojem kvalitních rostlinných tuků a vlákniny.20 g pravého kakaa
150 g hladké mouky
80 g jemného třtinového cukru Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Nejedná se o dietní náhradu bílého cukru. Jeho kalorická hodnota i chemická struktura je téměř shodná s klasickým řepným cukrem. Díky obsahu melasy má ale výraznou karamelovou chuť, kterou zanechá i finálnímu výrobku.130 g měkkého másla Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Pravé máslo je vyrobeno pouze z živočišné smetany a obsah mléčného tuku musí být minimálně 82 %. Vzhledem k obsahu nasycených mastných kyselin, jejichž vysoký příjem zvyšuje cholesterol a přispívá vzniku aterosklerózy, stálo dlouho v koutě zastíněno margaríny. Ve finále je ale obsah nasycených mastných kyselin v másle téměř dvakrát menší, než například u kokosového oleje. Občasná konzumace pravého másla je proto v pořádku.2 žloutky
1 lžička vanilkového extraktu
Na náplň:
120 g smetany ke šlehání
100 g čokolády se 72 % kakaa
višňový džem
Postup
- Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici nejlépe přes noc, aby se prolnuly všechny chutě.
- Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrájíme hvězdičky. Pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v horkovzdušné troubě předehřáté na 150 °C 10-15 minut.
- Mezitím si vyrobíme čokoládovou ganache. Zahřejeme na mírném plameni v hrnci nebo v misce nad vodní párou smetanu. Zahřátou smetanu dáme stranou, přidáme k ní na kousky nalámanou čokoládu a metličkou důkladně mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladký čokoládový krém.
- Čokoládovou ganache necháme vychladnout a poté jí ručním šlehačem vyšleháme do nadýchaného krému, podobnému pařížské šlehačce.
- Hvězdičky vždy pomažeme višňovým džemem, naplníme krémem a slepíme.
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.