Ingredience
2/3 hrnku mletých mandlí Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Mandle patří mezi méně kalorické druhy ořechů a jsou zdrojem vlákniny, vitaminu E a důležitých minerálních látek, jako je hořčík nebo draslík. Díky obsahu těchto minerálů pomáhají předcházet svalovým křečím nebo migrénám. Stejně jako další ořechy, mandle jsou skvělým zdrojem kvalitních rostlinných tuků.2/3 hrnku celozrnné mouky
1 malé vejce
1,5 lžíce studeného másla
1,5 lžíce mléka
1,5 lžíce třtinového cukru Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Nejedná se o dietní náhradu bílého cukru. Jeho kalorická hodnota i chemická struktura je téměř shodná s klasickým řepným cukrem. Díky obsahu melasy má ale výraznou karamelovou chuť, kterou zanechá i finálnímu výrobku.0,5 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
Na krém:
-
Tip od Karolíny: Italský sýr, který se vyrábí ze syrovátky zbylé z výroby běžných sýrů. Obsahuje vysoký podíl bílkovin a minimum tuků, proto patří mezi sýry s nízkou kalorickou hodnotou. Je tak vhodný i při redukční dietě nejen na přípravu dezertů, ale i pomazánek.
250 g mascarpone
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce citronové šťávy
kůra z jednoho citronu
1 lžička vanilkového extraktu
Na ozdobu:
maliny
plátky mandlí opražené na sucho na pánvi
Postup
- Všechny suroviny na smícháme a vypracujeme hladké těsto.
- Těsto rovnoměrně v tenké vrstvě namačkáme do formiček na tartaletky a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 20 minut, dokud košíčky nezezlátnou.
- Ještě teplé je vyklepneme z formiček a necháme vychladnout stranou.
- Mezitím si připravíme krém. Prošleháme mascarpone a po lžících přidáváme ricottu.
- Postupně přidáme cukr, citronovou šťávu a kůru a také vanilkový extrakt.
- Vychlazené košíčky plníme krémem a zdobíme malinami a praženými mandlovými plátky.
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.