Od Karolíny, expertky na výživu: Kefírový borůvkový koláč s drobenkou

Ať už jste v práci nebo relaxujete na zasloužené dovolené, tato variace na tradiční dezert Vám zaručeně osladí léto.

servings

Počet porcí

15 porcí

preparation

Doba přípravy

55 minut

Ingredience

  • 2 velká vejce

    80 g cukru muscovado Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Nejedná se o dietní ani zdravější náhradu běžného cukru. Nerafinovaný cukr muscovado obsahuje více melasy a má proto intenzivní karamelovou chuť a vůni, lehce podobnou datlím.

    65 g rozpuštěného másla

    250 ml kefíru Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Zakysané mléčné výrobky jsou zdrojem vápníku a bílkovin, ale díky obsahu prospěšných živých kultur přispívají i k normální funkci trávicího traktu. Správný kefír perlí na jazyku, jelikož kvasinky při rozkladu mléčného cukru produkují oxid uhličitý. Díky oxidu uhličitému, který tvoří v nápoji jemné perličky, kefír skvěle kypří těsto.

    semínka ze 2/3 vanilkového lusku (nemusí být)

    210 g polohrubé mouky

    65 g ovesné mouky

    1 lžička prášku do pečiva

    500 g borůvek

     

    Na drobenku:

    3 lžíce ovesných vloček Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Obsahují komplexní (složené) sacharidy, které organismus tráví postupně. Obsahují nerozpustnou vlákninu, která slouží jako pomyslný střevní kartáč, ale také betaglukany. Ovesné betaglukany, součást rozpustné vlákniny, přispívají ke snížení cholesterolu a hladiny krevního cukru.

    3 lžíce polohrubé mouky

    2 lžíce studeného másla

    2 lžíce cukru muscovado

    špetka soli

    semínka ze zbylé 1/3 vanilkového lusku (nemusí být)

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Mezitím si připravíme drobenku. Smícháme v misce ovesné vločky, polohrubou mouku, cukr, sůl a vanilku. Přidáme kousky studeného másla a vypracujeme drobenku. Odložíme stranou.
  2. V míse prošleháme metličkou nebo ručním šlehačem vejce s cukrem a rozpuštěným zchladlým máslem, přidáme kefír, případně i vanilku.
  3. Postupně přisypeme směs polohrubé a ovesné mouky s práškem do pečiva a zašleháváme jen tak, jak je nutné, aby se směs propojila do hladkého těsta.
  4. Těsto nalijeme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy. Na něj rozprostřeme borůvky. Sáhnete-li po mražených, nerozmrazujte je. Na závěr posypte koláč připravenou drobenkou.
  5. Pečte cca 40-45 minut, dokud kontrolní dřevěná špejle nevyjde z těsta čistá, bez drobečků.
  6. Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.