Ingredience
2 velká vejce
80 g cukru muscovado Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Nejedná se o dietní ani zdravější náhradu běžného cukru. Nerafinovaný cukr muscovado obsahuje více melasy a má proto intenzivní karamelovou chuť a vůni, lehce podobnou datlím.65 g rozpuštěného másla
Tip od Karolíny: Zakysané mléčné výrobky jsou zdrojem vápníku a bílkovin, ale díky obsahu prospěšných živých kultur přispívají i k normální funkci trávicího traktu. Správný kefír perlí na jazyku, jelikož kvasinky při rozkladu mléčného cukru produkují oxid uhličitý. Díky oxidu uhličitému, který tvoří v nápoji jemné perličky, kefír skvěle kypří těsto.semínka ze 2/3 vanilkového lusku (nemusí být)
210 g polohrubé mouky
65 g ovesné mouky
1 lžička prášku do pečiva
500 g borůvek
Na drobenku:
3 lžíce ovesných vloček Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Obsahují komplexní (složené) sacharidy, které organismus tráví postupně. Obsahují nerozpustnou vlákninu, která slouží jako pomyslný střevní kartáč, ale také betaglukany. Ovesné betaglukany, součást rozpustné vlákniny, přispívají ke snížení cholesterolu a hladiny krevního cukru.3 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce studeného másla
2 lžíce cukru muscovado
špetka soli
semínka ze zbylé 1/3 vanilkového lusku (nemusí být)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 °C. Mezitím si připravíme drobenku. Smícháme v misce ovesné vločky, polohrubou mouku, cukr, sůl a vanilku. Přidáme kousky studeného másla a vypracujeme drobenku. Odložíme stranou.
- V míse prošleháme metličkou nebo ručním šlehačem vejce s cukrem a rozpuštěným zchladlým máslem, přidáme kefír, případně i vanilku.
- Postupně přisypeme směs polohrubé a ovesné mouky s práškem do pečiva a zašleháváme jen tak, jak je nutné, aby se směs propojila do hladkého těsta.
- Těsto nalijeme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy. Na něj rozprostřeme borůvky. Sáhnete-li po mražených, nerozmrazujte je. Na závěr posypte koláč připravenou drobenkou.
- Pečte cca 40-45 minut, dokud kontrolní dřevěná špejle nevyjde z těsta čistá, bez drobečků.
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.
Chybi doporucena velikost pekacku – prave pecu a asi mam vrstvu testa moc vysokou 🙁