Od Karolíny, expertky na výživu: Jednoduché šafránové rizoto ze spíže

Italské rizoto je jídlo z několika málo surovin, které můžete mít doma ve spíži a v nouzi nejvyšší s nimi vykouzlit perfektní oběd nebo večeři.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

30 minut

Ingredience

  • 2 lžičky másla

    2 lžíce olivového oleje Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Je vhodný při použití za studena a na rychlé restování. Obsahuje vitamin E, proto na pánvi zmírňuje zdraví škodlivou oxidaci cholesterolu v másle, způsobenou vyššími teplotami.

    1 středně velká cibule šalotka

    400 g rýže arborio Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Je vhodná na přípravu rizota proto, že se nerozvaří a zůstává příjemně pevná na skus. To je dáno mimo jiné složením škrobu. Narozdíl od dlouhozrnných typů rýže obsahuje více amylopektinu, než amylózy. Amylopektin organismus tráví déle a vy zůstanete sytí delší dobu, než po konzumaci obyčejné bílé rýže.

    100 ml bílého vína

    1200 ml horkého zeleninového vývaru

    0,4 g šafránu Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Obsahuje karotenoidy, anthokyany a další cenné fytochemikálie, díky nimž mu jsou přisuzováno široké spektrum pozitivních účinků na lidské zdraví. Je nejdražším kořením na světě, na vaření ho ale potřebujete opravdu málo.

    černý čerstvě namletý pepř

    sůl dle chuti (záleží na tom, jak slaný použijete vývar)

    Na dokončení:

    hobliny parmazánu

    trocha olivového oleje

    bylinky na ozdobu

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. V pánvi rozehřejte máslo a olivový olej a přidejte najemno nasekanou šalotku. Za stálého míchání restujte, dokud nezesklovatí. Poté přidejte rýži. Všechny suroviny důkladně promíchejte, aby se každé zrnko rýže obalilo v másle a oleji a restujte další 2 minuty.
  2. Do pánve přilijte víno, zamíchejte do rýže a nechte 3-4 minuty probublávat, dokud se nezačne z pánve ztrácet. Poté přilijte trochu vývaru. Vývar do pánve přilévejte postupně, vždy počkejte, dokud se tekutina do rýže nevsákne a poté přilijte další část. Po zhruba 20 minutách by měla být rýže měkká a měla by mít krémovou konzistenci. Tu správnou poznáte tak, že v rýži při míchání zůstává za vařečkou “cestička”.
  3. Pět minut před koncem vaření nadrťte šafrán v hmoždíři, rozpusťte v poslední trošce vývaru a přidejte do pánve.
  4. Hotové rizoto rozdělte na talíře, lehce opepřete, posypte hoblinkami parmazánu a zakapejte olivovým olejem.
  5. Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravila expertka na výživu Karolína Fourová.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments