Ingredience
2 lžičky másla
2 lžíce olivového oleje Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Je vhodný při použití za studena a na rychlé restování. Obsahuje vitamin E, proto na pánvi zmírňuje zdraví škodlivou oxidaci cholesterolu v másle, způsobenou vyššími teplotami.1 středně velká cibule šalotka
400 g rýže arborio Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Je vhodná na přípravu rizota proto, že se nerozvaří a zůstává příjemně pevná na skus. To je dáno mimo jiné složením škrobu. Narozdíl od dlouhozrnných typů rýže obsahuje více amylopektinu, než amylózy. Amylopektin organismus tráví déle a vy zůstanete sytí delší dobu, než po konzumaci obyčejné bílé rýže.100 ml bílého vína
1200 ml horkého zeleninového vývaru
Tip od Karolíny: Obsahuje karotenoidy, anthokyany a další cenné fytochemikálie, díky nimž mu jsou přisuzováno široké spektrum pozitivních účinků na lidské zdraví. Je nejdražším kořením na světě, na vaření ho ale potřebujete opravdu málo.černý čerstvě namletý pepř
sůl dle chuti (záleží na tom, jak slaný použijete vývar)
Na dokončení:
hobliny parmazánu
trocha olivového oleje
bylinky na ozdobu
Postup
- V pánvi rozehřejte máslo a olivový olej a přidejte najemno nasekanou šalotku. Za stálého míchání restujte, dokud nezesklovatí. Poté přidejte rýži. Všechny suroviny důkladně promíchejte, aby se každé zrnko rýže obalilo v másle a oleji a restujte další 2 minuty.
- Do pánve přilijte víno, zamíchejte do rýže a nechte 3-4 minuty probublávat, dokud se nezačne z pánve ztrácet. Poté přilijte trochu vývaru. Vývar do pánve přilévejte postupně, vždy počkejte, dokud se tekutina do rýže nevsákne a poté přilijte další část. Po zhruba 20 minutách by měla být rýže měkká a měla by mít krémovou konzistenci. Tu správnou poznáte tak, že v rýži při míchání zůstává za vařečkou “cestička”.
- Pět minut před koncem vaření nadrťte šafrán v hmoždíři, rozpusťte v poslední trošce vývaru a přidejte do pánve.
- Hotové rizoto rozdělte na talíře, lehce opepřete, posypte hoblinkami parmazánu a zakapejte olivovým olejem.
- Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravila expertka na výživu Karolína Fourová.