Ingredience
- 2 lžičky másla - 2 lžíce olivového oleje Klikni pro tip Tip od Karolíny: Je vhodný při použití za studena a na rychlé restování. Obsahuje vitamin E, proto na pánvi zmírňuje zdraví škodlivou oxidaci cholesterolu v másle, způsobenou vyššími teplotami.- 1 středně velká cibule šalotka - 400 g rýže arborio Klikni pro tip Tip od Karolíny: Je vhodná na přípravu rizota proto, že se nerozvaří a zůstává příjemně pevná na skus. To je dáno mimo jiné složením škrobu. Narozdíl od dlouhozrnných typů rýže obsahuje více amylopektinu, než amylózy. Amylopektin organismus tráví déle a vy zůstanete sytí delší dobu, než po konzumaci obyčejné bílé rýže.- 100 ml bílého vína - 1200 ml horkého zeleninového vývaru Tip od Karolíny: Obsahuje karotenoidy, anthokyany a další cenné fytochemikálie, díky nimž mu jsou přisuzováno široké spektrum pozitivních účinků na lidské zdraví. Je nejdražším kořením na světě, na vaření ho ale potřebujete opravdu málo.- černý čerstvě namletý pepř - sůl dle chuti (záleží na tom, jak slaný použijete vývar) - Na dokončení: - hobliny parmazánu - trocha olivového oleje - bylinky na ozdobu 
Postup
- V pánvi rozehřejte máslo a olivový olej a přidejte najemno nasekanou šalotku. Za stálého míchání restujte, dokud nezesklovatí. Poté přidejte rýži. Všechny suroviny důkladně promíchejte, aby se každé zrnko rýže obalilo v másle a oleji a restujte další 2 minuty.
- Do pánve přilijte víno, zamíchejte do rýže a nechte 3-4 minuty probublávat, dokud se nezačne z pánve ztrácet. Poté přilijte trochu vývaru. Vývar do pánve přilévejte postupně, vždy počkejte, dokud se tekutina do rýže nevsákne a poté přilijte další část. Po zhruba 20 minutách by měla být rýže měkká a měla by mít krémovou konzistenci. Tu správnou poznáte tak, že v rýži při míchání zůstává za vařečkou “cestička”.
- Pět minut před koncem vaření nadrťte šafrán v hmoždíři, rozpusťte v poslední trošce vývaru a přidejte do pánve.
- Hotové rizoto rozdělte na talíře, lehce opepřete, posypte hoblinkami parmazánu a zakapejte olivovým olejem.
- Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravila expertka na výživu Karolína Fourová.
 
				
				
		
		
		
	 
				 
				 
				 
				