Ingredience
Korpus:
160 g hladké mouky
40 g celozrnné hladké mouky
100 g studeného másla
1 menší vejce
2-3 lžíce studené vody
špetka soli
Náplň:
3 vejce
-
Tip od Karolíny: Ricotta: Italský sýr, který se podle tradice vyrábí ze syrovátky zbylé z výroby běžných sýrů. Obsahuje vysoký podíl bílkovin a minimum tuků, proto patřímezi sýry s nízkou kalorickou hodnotou. Je tak vhodný i při redukční dietě nejen na přípravu dezertů, ale i pomazánek.
150 ml smetany „M&S Single cream” Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Smetana M&S Single Cream: Tato smetana ke šlehání obsahuje 18 % tuku. Je hustá a pokrmy s ní nepůsobí „ošizeně”, i když oproti klasické smetaně ke šlehání obsahuje téměř o polovinu méně tuku.125 g čerstvých listů baby špenátu
250 g cherry rajčátek Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Cherry rajčátka: Pod slupkou rajčat se ukrývá lykopen, červené rostlinné barvivo ze skupiny karotenoidů. Působí antioxidačně a pomáhá tak při prevenci nádorových onemocnění. Největší účinnost má právě po tepelné úpravě, proto jsou pečená rajčata ideální.2 hrsti strouhaného sýru (cheddar a mozzarella)
1 velká cibule šalotka
lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
- Suroviny na korpus v misce prsty zpracujeme na drobenku a z ní hladké pružné těsto. Snažte se pracovat rychle, aby se vám máslo co nejméně rozpouštělo pod rukama a s těstem se dobře pracovalo. Pokud bude příliš řídké z dlouhého hnětení, můžete ho v potravinářské fólii nechat chvíli ztuhnout v lednici.
- Troubu si předehřejeme na 200 °C. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na tloušťku cca 3 mm a přeneseme do koláčové formy. Prsty důkladně přimáčkneme ke dnu a okrajům a těsto, které bude přes okraje přebývat, odřízneme. Zatížíme ho ve formě fazolemi, aby se nevypouklo, a dáme ho asi na 10 minut předpéct.
- Mezitím si připravíme náplň. Špenát důkladně propereme a zpaříme vroucí vodou. Na lžíci oleje orestujeme dozlatova šalotku pokrájenou na tenká kolečka. Ve velké míse vyšleháme vejce s ricottou a smetanou, jemně osolíme a opepříme. Přidáme polovinu množství strouhaného sýra, zpařený špenát, ze kterého vymačkáme přebytečnou vodu, a orestovanou šalotku.
- Na mírně vychlazený korpus rovnoměrně nasypeme druhou polovinu množství sýra. Ten pomůže, aby se korpus nepromáčel náplní a zůstal křupavý. Na něj pak nalijeme sýrovou náplň. Do ní poklademe ještě cherry rajčátka a takto připravený koláč vložíme do trouby.
- Pečeme asi 45 minut, dokud nezačnou okraje i povrch zlátnout. Nezapomeňte nechat koláč před rozkrájením dobře vychladnout.
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.