Od Karolíny, expertky na výživu: Jarní quiche se špenátem a cherry rajčaty

Ideální na jarní piknik, sváteční stůl i oslavu s přáteli. Slané koláče nabírají na popularitě a ze stolu mizí jako první.

servings

Počet porcí

8 porcí

preparation

Doba přípravy

65 minut

Ingredience

  • Korpus:

  • 160 g hladké mouky

  • 40 g celozrnné hladké mouky

  • 100 g studeného másla

  • 1 menší vejce

  • 2-3 lžíce studené vody

  • špetka soli

  • Náplň:

  • 3 vejce

  • 200 g ricotty Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Ricotta: Italský sýr, který se podle tradice vyrábí ze syrovátky zbylé z výroby běžných sýrů. Obsahuje vysoký podíl bílkovin a minimum tuků, proto patřímezi sýry s nízkou kalorickou hodnotou. Je tak vhodný i při redukční dietě nejen na přípravu dezertů, ale i pomazánek.
  • 150 ml smetany „M&S Single cream” Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Smetana M&S Single Cream: Tato smetana ke šlehání obsahuje 18 % tuku. Je hustá a pokrmy s ní nepůsobí „ošizeně”, i když oproti klasické smetaně ke šlehání obsahuje téměř o polovinu méně tuku.
  • 125 g čerstvých listů baby špenátu

  • 250 g cherry rajčátek Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Cherry rajčátka: Pod slupkou rajčat se ukrývá lykopen, červené rostlinné barvivo ze skupiny karotenoidů. Působí antioxidačně a pomáhá tak při prevenci nádorových onemocnění. Největší účinnost má právě po tepelné úpravě, proto jsou pečená rajčata ideální.
  • 2 hrsti strouhaného sýru (cheddar a mozzarella)

  • 1 velká cibule šalotka

  • lžíce olivového oleje

  • sůl a čerstvě mletý pepř

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Suroviny na korpus v misce prsty zpracujeme na drobenku a z ní hladké pružné těsto. Snažte se pracovat rychle, aby se vám máslo co nejméně rozpouštělo pod rukama a s těstem se dobře pracovalo. Pokud bude příliš řídké z dlouhého hnětení, můžete ho v potravinářské fólii nechat chvíli ztuhnout v lednici.
  2. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na tloušťku cca 3 mm a přeneseme do koláčové formy. Prsty důkladně přimáčkneme ke dnu a okrajům a těsto, které bude přes okraje přebývat, odřízneme. Zatížíme ho ve formě fazolemi, aby se nevypouklo, a dáme ho asi na 10 minut předpéct.
  3. Mezitím si připravíme náplň. Špenát důkladně propereme a zpaříme vroucí vodou. Na lžíci oleje orestujeme dozlatova šalotku pokrájenou na tenká kolečka. Ve velké míse vyšleháme vejce s ricottou a smetanou, jemně osolíme a opepříme. Přidáme polovinu množství strouhaného sýra, zpařený špenát, ze kterého vymačkáme přebytečnou vodu, a orestovanou šalotku.
  4. Na mírně vychlazený korpus rovnoměrně nasypeme druhou polovinu množství sýra. Ten pomůže, aby se korpus nepromáčel náplní a zůstal křupavý. Na něj pak nalijeme sýrovou náplň. Do ní poklademe ještě cherry rajčátka a takto připravený koláč vložíme do trouby.
  5. Pečeme asi 45 minut, dokud nezačnou okraje i povrch zlátnout. Nezapomeňte nechat koláč před rozkrájením dobře vychladnout.
  6. Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.